Perforated Metal Panels Reveal A Staircase In Smart Architecture’s Lotus Haus

0
2113

A geometric pattern based on the shape of lotus flowers is punched into steel panels cladding the upper storeys of this residential and commercial creating in the South Korean city of Daegu .

Lotus Haus by Smart Architecture

The Lotus Haus is found subsequent to a big street in the southwestern Suseong-gu district of the city and was made by local studio Sensible Architecture, the architects of another apartment complicated in the very same neighbourhood that is partly hidden by wooden louvres.

Lotus Haus by Smart Architecture

The original program to produce a parking spot for the apartments that would be available straight from the street was stymied by a one.3 metre rise in the ground degree from the front to the back of the site, and by the positioning of the pavement in front of the creating.

Lotus Haus by Smart Architecture

The solution was to introduce columns to increase the rear of the developing above the ground, delivering a covered parking region underneath that is available from a smaller side road.

Lotus Haus by Smart Architecture

A retail space occupies the area at street level, which has a total height of four.4 metres. This element of the building’s programme is identified by an exposed concrete exterior, even though huge glazed surfaces display the activity inside the shop.

Lotus Haus by Smart Architecture

The remainder of the building is designated for residential use and accommodates three apartments spread more than the three upper storeys.


Associated story: Perforated metal sheets concertina across the facade of an office extension in Lund


The 2nd floor is totally occupied by a 3-bedroom residence, while a landing on the third floor gives entry to a a single-bedroom studio and a split-level home occupied by the building’s owner.

Lotus Haus by Smart Architecture

To minimise the quantity of inner space inside the apartments that faces the road outside, the spot at the front of the developing incorporates a staircase that ascends from the parking lot to the various properties.

Lotus Haus by Smart Architecture

“The staircase extending from the initial floor to the owner’s house on the third floor was planned to encounter the northern road to defend privacy,” the architects explained. “The staircase is not constructed as a spiral staircase but as a staircase to express the special spatiality and higher ceiling.”

Lotus Haus by Smart Architecture

Steel cladding added to the exterior of the residential floors enhances the private come to feel of these spaces, while its perforated surface allows light to enter by means of cautiously positioned windows.

Lotus Haus by Smart Architecture

The repeating motif is primarily based on a stylised depiction of lotus flowers and produces patterns of light and shadow inside the staircase and the apartments.

Lotus Haus by Smart Architecture

Lotus Haus is named for the stainless steel perforated plate on the front side that generates a special landscape in the centre of the city,” the architects explained.

Lotus Haus by Smart Architecture

“It is hoped that the bright staircase in the direction of the outside will brighten the town in the dark evening, and the home will turn out to be vibrant, relaxed, properly-protected, warm and not tired for a lengthy time.”

Lotus Haus by Smart Architecture

A terrace accessible from the residing places on the upper floor of the owner’s apartment is also surrounded by the patterned steel, which forms a privacy display while enabling views across the surrounding neighbourhood.

Photography is by Moon Jung Sik.


Undertaking credits:

Architects: Intelligent Architecture
Venture Crew: Kim Gun Cheol, Lee Seung Eun

Lotus Haus by Smart ArchitectureGround floor strategy Lotus Haus by Smart ArchitectureInitial floor prepare Lotus Haus by Smart ArchitectureSecond floor program Lotus Haus by Smart ArchitectureThird floor program Lotus Haus by Smart ArchitectureSegment a single Lotus Haus by Smart ArchitecturePart two Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here