Matsuyama House By TTArchitects Features Dedicated Spaces For Watching Fireworks

0
1641

A requirement for this house in Matsuyama, Japan, was for views of the city’s summer firework display, so architect Teruki Takayoshi added a balcony, a roof terrace and a two-storey-substantial window .

Fire Works Villa by TTArchitects

Named Fire Functions Villa, the family residence is found just outdoors the centre of the city, which puts on a enormous show of fireworks each August to mark the start of a summer season festival.

Fire Works Villa by TTArchitects

“There have been two primary requests from the consumer – a single was to have all the living spaces on the sunny 2nd floor, and the other was to be ready to view the fireworks in summer time,” explained the TTArchitects founder.

Fire Works Villa by TTArchitects

To achieve this, Takayoshi created a easy two-storey home with a rooftop terrace offering panoramic views and a secluded south-dealing with balcony. He also slotted a courtyard backyard behind the facade and added a huge window, framing views out to the north.

Fire Works Villa by TTArchitects

“To be able to view the fireworks, we calculated the height of the creating in line with the regulation,” he added.


Associated story: Takeru Shoji Architects tops a timber-clad Japanese residence with a “huge hat”


The 83-square-metre developing has a straightforward rectilinear form, with cutaways forming the balcony terrace and a sheltered parking room. The external walls are clad with corrugated metal, making slender vertical stripes.

Fire Works Villa by TTArchitects

The entrance leads through to a split-degree reception area featuring wooden floors and textured tiled surfaces – offering an affinity with the rock backyard visible through a lower-level window. The biggest of the two bedrooms is also situated on this floor.

Fire Works Villa by TTArchitects

Upstairs, the living, dining and kitchen locations all occupy a single space. Floor-to-ceiling glazing on both sides enables lots of light to filter into the area, and a curtain provides a flexible partition to the bedroom on 1 side.

Fire Works Villa by TTArchitects

“The consumer demanded to have all the living spaces, bedrooms, and bathrooms to be faced to the garden, so we positioned the wooden terrace to the south side, and the garden we constructed in a well on the north side, and laid the residing area between them,” said Takayoshi.

Fire Works Villa by TTArchitects

To accessibility the roof, residents ascend a staircase suspended above the courtyard. As they do so, they turn into framed within the big window opening.

Fire Works Villa by TTArchitects

Okayama-primarily based TTArchitects was founded in 2012. Other projects by the studio include an workplace in a converted coffee-roasting warehouse and a residence with a covered courtyard.

Photography is by Kei Sugino.


Venture credits:

Architects: TT Architects – Teruki Takayoshi, Kumiko Yamaguchi
Structural consultants: Kurashiki Structural Organizing – Seiji Kimura, Nami Kondou, Masako Notohara
Landscape gardener: Souzoen – Hidemasa Takada
Standard constructors: Fujizokei – Hiroshi Yamauchi

Fire Works Villa by TTArchitectsGround floor program Fire Works Villa by TTArchitects1st floor plan Fire Works Villa by TTArchitectsElevations Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here