Lakeside Holiday Home By Maximilian Eisenköck Has Gridded Blackened-timber Walls

0
1207

This blackened-timber house by Maximilian Eisenköck offers a holiday home for 3 siblings and their spouses overlooking a lake close to Vienna .

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_1

Austrian architect Maximilian Eisenköck designed the summer season residence for a plot on the shore of Neufeldersee, a lake situated just 30 miles south of Vienna.

The lake, which is owned by the royal Esterházy family, was produced when an outdated coal mine was flooded and is now a popular holidaying spot.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_0

The U-shaped residence, formed from a pair of two-storey wings linked by a single-height block, is covered in a grid of blackened timber panels and has big floor-to-ceiling windows that face the water.

The layout is based mostly on the childhood holiday property of the 3 clients, who were encouraged to commission the 220-square-metre property by their dad and mom to be close to their personal lakeside residence.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_3

“When the parents began encouraging the children to develop a residence shut to their personal on the lake the children remembered a holiday property on the Neusiedlersee [Lake Neusiedl] they often spent their weekends in when they have been younger,” Eisenköck advised Dezeen.


Connected story: Huize Looveld is a blackened timber home built on the site of a razed farmstead


“So this is a translation of their childhood recollections into a contemporary piece of architecture.”

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_4

The residence includes 3 separate apartments – one particular two-storey unit on the north side and two single-storey units on the south.

The single-storey block that connects the two wings includes a shared sauna and utility space, and is topped by a roof terrace.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_5

A courtyard garden at the centre of the internet site is enclosed on 3 sides by the developing, whilst its third side is left open to the water and views of the evening sunset.

“The style was produced in a way that they all meet in the patio and from there have the ideal view on the lake,” mentioned the architect.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_10

Large windows face in direction of the shore and a courtyard at the centre of the web site, whilst the sides and back of the developing are covered in panels of blackened African Okume wood to supply privacy. Auckland firm Cheshire Architects utilised the identical screening technique for a pair of black timber cabins that encounter the Tasman Sea.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_11

“It was the only way to get the complicated geometry accomplished with no cold spots and with the demanded slim dimensions,” explained Eisenköck.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_8

The complete-height windows in the north-facing walls maximise organic light in living spaces and a studio employed by one particular of the customers for painting.

“In some places the height of the glazing reaches up to the top of the building itself and dematerialises itself in this method,” said the architect.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_9

Pale timber cabinetry and white tiling inside of every of the 3 residences contrasts with the inky black cladding and assists to reflect light.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_7

The residence, which is Maximilian Eisenköcks 1st completed project, is amid the expanding variety of vacation homes that seek to minimise their influence on their sites. Examples incorporate an angular extension to a retirement house in Queensland that was made by Brisbane studio Vokes and Peters to imitate the volcanic landscape, although a Scottish holiday property by WT Architecture masquerades as an old stone mill.

Rather of striving to make the building blend into its surroundings, Eisenköck concentrated on avoiding sprawl. By taking into consideration the collective wants of the siblings, he was able to steer clear of constructing 3 personal properties.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_6

“Space is not endless and a increasing awareness of ecology influences our architecture – specially if it is a vacation house,” stated Eisenköck.

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_468_12

“We could have ended up developing 3 separate bungalows but we constrained ourselves in terms of interior space and tried to combine the outside room, sauna, store room as properly as we could,” he extra. “This enabled us to achieve a lot of backyard room and produced the home appear like a single family residence.”

Photography is by Maximilian Eisenköck.


Project credits:

Architecture: Maximilian Eisenköck
Structural design: Mathias Kronreif
Builder: Pfleger Developing Firm
Carpentry: Holzbau Lottermoser
Glazing: Fuchs Glas-Technik

Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_1aGround floor prepare Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_2aInitial floor program Lakehouse-in-Austria_Maximilian-Eisenkock-Architecture_dezeen_3Section Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here