IFUB Installs Bespoke Black Steel Fittings In 1930s Art Deco Apartment Renovation

0
1556

Munich architecture studio IFUB has overhauled a 1930s apartment in Vienna, uncovering unique details like parquet flooring and including contemporary lighting and black steel fittings .

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_1

Named Apartment S, the flat is positioned inside of an Art Deco-style mansion built in 1931. IFUB was tasked with renovating the area, but aimed to preserve its character in which attainable.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_2

“The flat was discovered in good but time-worn problem when we got the commission for the conversion,” stated architect Bernhard Kurz. “In addition to the particulars identified in the flat itself, childhood recollections and a sturdy individual connection of the client to the place had to be deemed in the style.”

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_12

In keeping with the requests of the consumer, the architects made minimum changes to the floor prepare, and attempted to reuse present materials and furniture where appropriate.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_14

Existing parquet flooring was uncovered, cleaned and waxed. Previous windows have been kept in situ, although original wall tiles were retained and reinstalled in distinct areas.


Associated story: Aamodt Plumb renovates New England home housed inside of a cluster of barns


In the kitchen, dividing walls were removed to open up the space. A black steel-frame shelving program was added, with created-in white cabinets to provide storage.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_0

A black steel storage basket was also added above a wood-topped kitchen island that doubles up as a cooking and dining room. A set of rolling steel-frame shelves are also tucked into a nook outdoors the kitchen to provide additional storage.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_5

“Details like the black steel frame appear in various elements about the kitchen,” explained Kurz. “Below the airy and hanging shelf, a single can now cook, sit and consume.”

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_6

The black steel-frame system was carried by means of into the bigger bathroom, in which cabinets and a secret door into one more space are disguised behind a wall of mirrors.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_8

The old toilet space was merged with element of the hallway to create a 2nd shower space, where a lightly-coloured terrazzo floor was combined with white combed-plaster walls.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_9

Getting removed the wallpaper in the living area, the architects painted the walls white and the ceilings grey – putting in strip lighting behind the coving to illuminate the area.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_11

In the property’s entrance hall, the architects installed area-saving storage solutions, as properly as opposing mirrors designed to “enhance the area into infinity”.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_10

Pale grey walls and illuminated white ceilings have been extra to help make the modest area feel as spacious as feasible.

Apartment-S-by-IFUB_dezeen_936_15

Canadian designer Anne Sophie Goneau similarly created use of unique supplies and attributes in her renovation of a Montreal apartment created in 1910.

Photography is by Sorin Morar.

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here