House In The Netherlands Upgraded With A Dark Grey Cladding Of Timber Panels And Tiles

0
1890

WillemsenU Architecten has remodelled a 1960s house near Eindhoven, incorporating a new dark cladding to the exterior and reorganising the rooms inside 

Residence M by WillemsenU

Situated on the outskirts of a village, the two-storey residence had previously been renovated by Dutch designer Piet Boon.

But Eindhoven-based mostly WillemsenU Architecten was asked to remodel and lengthen it, to create a better study and a lot more space for the owners’ two teenage kids.

Residence M by WillemsenU

“The old property was a bad mix of the original home and a semi-modern improve, creating it not quite 1 or the other,” architect Frank Willems informed Dezeen.

“We wanted to get rid of all the unnecessary aspects to make one clear form of the archetype of a home.”

Residence M by WillemsenU

On the north side, the 3-bedroom house  – named Residence M – was extended to create a new carport, garage and study. On the south side, it was reconfigured to create an open-strategy kitchen and dining area.


Associated story: Barend Koolhaas completes a blackened timber home with a triangular floor plan


Huge glass sliding doors were also extra on this side, and the residing room was relocated from the front to the back of the house, to create a much better connection with the garden and surrounding countryside.

Residence M by WillemsenU

“At the beginning, the owners only wished more room and a much more modern day look,” stated Willems.

“We advised changing the layout and turning the residing spaces in the path of the stunning surrounding nature – in the old house, a laundry room and the pantry on the ground floor blocked the views of the surroundings.”

Residence M by WillemsenU

Upstairs, a extended narrow bedroom was enlarged and bisected to generate two bedrooms. A smaller bedroom was converted into a laundry space.

Residence-M_WillemsenU_dezeen_468_11

Externally, the home’s white stucco facade was replaced with dark grey timber cladding from Dutch business Foreco, which was vacuum-pressure treated to safeguard it from decay, and impregnated with wax to make it water-repellant and moisture-resistant.

It follows a current surge in reputation for residences with black or virtually-black exteriors, with examples in Japan, Denmark, Finland and Scotland.

“We chose the modified timber cladding with a waxed finish due to the fact it is a sustainable item and demands almost no upkeep,” mentioned Willems.

Residence M by WillemsenU

Roof tiles were also replaced with dark grey shingles to boost the uniform look of the home.

The architects designed all the fixed furnishings inside, like a dark oak storage wall that runs alongside the kitchen and dining room to conceal appliances, echoing the dark cladding outdoors.

Residence M by WillemsenU Photograph by Culimaat

“We locate it critical to make an all round style so that every little thing matches,” explained Willems.

“When searching from the garden in the direction of the property, we want you to see the very same type by means of the windows as you see on the exterior. In this way we form a stillness in the design and style.”

Residence M by WillemsenU

Polished concrete flooring was added throughout the ground floor, and a double-sided open fireplace was used to develop a more informal and open separation in between the dining room and adjacent living room.

Residence M by WillemsenU

At the rear end of the ground floor, a new research was added in what utilized to be the garage. It characteristics a corner of frameless glazing and opens onto a covered terrace providing views of the surrounding countryside.


Associated story: Blackened timber property extension hidden in the forest by Marchi Architectes


The garden was also redesigned with a new pond, hedges, paving and outside seating locations. Over, a timber canopy protrudes from the home, where blinds have now been added to offer shade in the summer time.

Residence M by WillemsenU Photograph by Culimaat

Solar-handle glazing – a glass merchandise developed to permit in light although reflecting some of the sun’s heat – was specified for the home to steer clear of it overheating, and insulation was additional in the roof and behind the timber cladding to boost the home’s vitality efficiency.

Residence M by WillemsenU The property just before renovation perform began

“Our purpose was not only to make a modern day home, but also a sustainable home, prepared for a subsequent lengthy time period. The unique residence had negative insulation, so we utilized the skin and the roof to improve this,” added Willems.

Photography is by Hugo de Heij, except if stated otherwise.


Project credits:

Standard contractor: Janssen Aannemers BV
Structural engineer: Vander Weide Van Bragt BV
Kitchen contractor: Culimaat BV
Interior construction: Intera Interieurbouw BV

Residence M by WillemsenUGround floor prepare Residence-M_WillemsenU_21st floor program Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here