Hotel Cafe By Campos Costa Arquitectos Projects Towards A Swimming Pool

0
1570

A new timber and concrete cafe cantilevers out towards the swimming pool at this 1970s hotel in Portugal that has been renovated by Campos Costa Arquitectos .

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

The Lisbon studio led by Pedro Campos Costa was tasked with upgrading the facilities at the Eurotel Tavira, a hotel in the south of Portugal initially created by architects Barros da Fonseca and Paiva Lopes.


Associated story: Virgula I adds warm wood to white-walled Portuguese hotel


Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

As properly as refurbishing the existing spaces of the white-rendered 4-storey block, Campos Costa’s group added a modern extension to create a generous dining space and terrace overlooking the swimming pool.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

“The proposal aims to enhance the comfort and constructive good quality of the Eurotel Tavira to that anticipated of modern four-star hotels,” said the architect.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

“The objective was to search for a balance amongst current and modern. The building was designed in the 1970s and has attributes that I was interested in keeping, and which influenced the design and style of the new components.”

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

Rather than emulating the material palette of the old constructing, he chose to combine contemporary detailing with the traditional techniques of neighborhood carpenters.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

This resulted in a two-storey structure topped by a gridded timber roof supported by slender columns. Its concrete base is set into the sloping ground at one particular end and cantilevers six metres out towards the existing pool at the other.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

At first glance the roof seems to be flat, but on closer inspection it reveals itself as a gently curving surface that lifts upwards at two of its corners and drops down on the other two.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

An L-shaped dining space requires up a single half of the elevated floor, while the other half is occupied by a generous terrace facing out towards the horizon.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

“The basic aspect of the new structure is the concern for comfort, both on the terrace and lounge space,” said Campos Costa.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

“The wood was a material that emerged from the really very first moment, quite attached to a search for a partnership with the nearby surroundings,” he added. “The creating seeks to locate the land and the surroundings in a balanced and harmonious way whilst asserting its personality and its character.”

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

A concrete staircase sits at the heart of the space, supplying guests a direct route down to the pool.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

The rest of the renovation involved refitting the hotel’s reception and living space, situated on the ground floor, and modernising the guest rooms on the levels above.

Ozadi Hotel by Campos Costa Arquitectos

Photography is by José Campos.


Project credits:

Client: Gracer
Architect: Pedro Campos Costa
Group: Pedro Campos Costa, Verónica de Mello, Silvia Bechi, Giulia Castelarin, Werner Peruzzo, Nuno Pereira, Ana Isabel Fernandes, Gonçalo Pacheco, Katarzyna Augustyniak e Daniela Figueiredo
Interior Style: Lara Matos e Verónica de Mello
Structural engineers: Miguel Lourenço JSJ estruturas
Lighting style: Paula Rainha

Ozadi-Hotel-by-Campos-Costa-Arquitectos_dezeen_1Ground floor program, basic – Ozadi-Hotel-by-Campos-Costa-Arquitectos_dezeen_2Ground floor plan, extension – Ozadi-Hotel-by-Campos-Costa-Arquitectos_dezeen_31st floor strategy, extension – Ozadi-Hotel-by-Campos-Costa-Arquitectos_dezeen_4Sections, common – Ozadi-Hotel-by-Campos-Costa-Arquitectos_dezeen_5Sections, extension –
Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here