Giles Pike Adds Galvanised Steel Extension To House In Converted Victorian Workshop

0
3132

Giles Pike Architects chose concrete and galvanised steel for the renovation and extension of this east London house, referencing the brick building’s industrial heritage.

Sewdley Street interior by Giles Pike

The first plan was to demolish the Victorian workshop on Sewdley Street, Hackney, to make way for a new residence.

But the client alternatively opted for a answer that would utilise the current shell and as a result preserve the building’s character.

Sewdley Street interior by Giles Pike

In the course of the unique conversion the earlier owners had divided the ground floor into a series of dark bedrooms.

Giles Pike’s team repurposed this degree by getting rid of numerous of the walls, creating an open kitchen, residing and dining area.

Sewdley Street interior by Giles Pike

The previous entrance hall integrated a winder staircase squeezed into one corner that ascended to the reception location and kitchen on the first floor.

This staircase was replaced by a straight set of stairs leading to a new lounge area, review and library.

Sewdley Street interior by Giles Pike

The elimination of several inner walls to open up both the ground and very first floors necessitated new structural frames to be launched, which are visible on the two amounts.

Sewdley Street interior by Giles Pike

The other primary addition to the interior is a 3-storey concrete wall that was cast in-situ. It connects the main element of the developing with a newer area extra at the front in 2008.


Related story: Delvendahl Martin Architects knocks through a pair of Victorian properties in Oxford


The angled concrete wall extends from the entrance to the principal communal region at the centre of the residence and seals off a corner of a bedroom tucked away behind it.

Sewdley Street interior by Giles Pike

“The concrete wall supplies a physical and visual website link through the constructing both horizontally and vertically,” explained architects Matt Giles and Tom Pike.

“From drawing a diagonal line on a floor prepare, the wall has turn out to be both a structural and visual component and is the driving force of the scheme.”

Sewdley Street interior by Giles Pike

A steel staircase with open timber treads is positioned in front of the wall, which extends via the first-floor reception room to a new bedroom degree added at the leading of the creating.

Sewdley Street interior by Giles Pike

Following to the entrance, a glazed corner surrounds a modest courtyard shielded from the street by a brick wall.

Full-height glazed sliding doors enable natural light to reach the interior and allow the area to be opened to the outdoors.

Sewdley Street interior by Giles Pike

The ground floor degree was lowered so the new concrete slab extends straight out onto a patio area at the rear.

The architects left the front facade predominantly intact and painted the exterior of the first floor dark grey to produce a sense of continuity with the zinc cladding utilized to the new prime storey.

Sewdley Street interior by Giles Pike

Original brickwork is retained and left visible throughout the interior, exactly where it combines with steel, concrete and reclaimed oak in a palette that references the house’s industrial heritage.

Sewdley Street interior by Giles Pike

“The consequence is a large good quality contemporary property with a powerful sense of the past,” the architects extra. “New elements protect and improve the authentic developing and enable present creating standards to be achieved.”

Sewdley Street interior by Giles Pike

Equivalent projects in the British capital contain an oxidised steel extension added behind the brick wall of a Victorian home and a sunken glass-walled addition to one more 19th-century property.

Photography is by Logan MacDougall Pope.

Sewdley Street interior by Giles PikeAuthentic floor plan – click for greater picture Sewdley Street interior by Giles PikeNew floor strategy – click for bigger picture Sewdley Street interior by Giles PikeStaircase and wall diagram – click for greater picture


Related story: Haptic adds a pair of extensions to a Victorian house in west London

Haptic adds a pair of extensions to&ltbr /&gt a Victorian home in west London Slender batons of untreated larch cover two extensions erected in the garden of this semi-detached home in London, as part of a refurbishment and remodelling by architecture studio Haptic (+ slideshow). Much more »

Related movie: Simon Astridge opts for a assortment of raw components in Balham Property extension

Architect Simon Astridge employed a varied materials palette of plywood, concrete, brick and stone to produce this extension to a Victorian terraced property in London Larger version + story »

Far more homes in London:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here