French Village Library By Studio 02 Architectes Presents A Gridded Facade Of Wood And Glass

0
1547

A grid of white concrete frames the alternating glass and timber walls of this library in a French village by Studio 02 Architectes .

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

Studio 02 Architectes designed the 450-square-metre library, named Mediatheque de Monterblanc, for a corner plot in the Brittany village of Monterblanc.


Connected story: White concrete cultural centre by DRDH nestles up against a Norwegian harbour


Contrasting with the grey stone buildings of the village, the vibrant white concrete structure features large panels of glazing created to frame views of the surrounding architecture for those studying inside.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

The library sits on leading of a low stone base that evens out the slope of the internet site, and which helps to integrate it amongst its far more traditional neighbours.

The structure is formed of two volumes – the tallest block at the front provides double-height ceilings over the library’s reading space, whilst the low-rise volume at the back houses a pc room and offices.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

“A quiet and meditative space, the Monterblanc library gives a simple and accessible perspective into the history of its environs,” said the architects. “Its mosaic method offers large openings that offer a panorama more than the village.”

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

The architects liken the creating to a modern town hall, positioned invitingly at the centre of the neighborhood. Metal lettering suspended from their upper edges of the facade project a shadow of the centre’s name onto the white walls of the entrance porch.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

Inside, the open-plan space is furnished with bright white bookcases that sit on a white floor beneath a ceiling patterned with a grid of perforations.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

A collection of ochre-coloured armchairs with high, winged backs cluster in one corner of the library, facing out towards the village church.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

White chairs sit about plectrum-shaped study tables that have pale wooden tops and green and white legs.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

Little cubicles dispersed around the edge of the principal library space house offices, toilets and a children’s reading area.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

On the floor of the children’s area are beanbags shaped like oversized cushions and brightly coloured book crates. A choice of matching lampshades hang from the dotted ceiling.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

A glass wall faces out onto a paved courtyard with little circles of grass, which is hidden away at the rear of the building.

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 Architectes

Photography is by Luc Boegly.


Project credits:

Project management: Commune de Monterblanc.
Assistant project management: EADM
Partners: Sio Cdlp Serdb

Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 ArchitectesSite plan – Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 ArchitectesFloor plan – Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 ArchitectesSections – Mediatheque de Monterblanc by Studio 02 ArchitectesElevations –
Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here