Concrete Painter’s Studio By Felipe Assadi Nestles Into A Rocky Hillside On The Chilean Seafront

0
1277

This concrete painting studio by Santiago studio Felipe Assadi Architects is half-submerged in the cliffside gardens of a house on the Chilean coastline .

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

Felipe Assadi worked with architects Francisca Pulido and Alejandra Araya on the Workshop for a Painter, which sits beside the owner’s concrete residence on the Los Vilos coastline near Santiago.

The architects – who also developed the painter’s primary residence, known as Casa Bahia Azul – encased the studio in the very same board-marked concrete as its neighbour.

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

Planting and an area of decking on the roof of the half-submerged volume make it almost imperceivable from inland, but it tasks a glazed patio out of the cliff in direction of the South Pacific Ocean.

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

Assadi described it as “a little enclosure that, since of its accession, appears as an extension of the ground.”

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

A set of metal stairs descends into the earth in between two flowerbeds and emerges at a small patio by the entrance to the studio.


Relevant story: 3archlab’s concrete courtyard residence is positioned against a cliff


“The room mediates between the sea and a small interior backyard access, preceded by a narrow staircase carved into the rock,” stated the architect. “It is a tiny retreat from the rest of the buildings.”

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

The glazed entrance hems in 1 side of the sunken patio, creating a well that is designed to supply indirect lighting for painting.

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

Spindly trees and leafy plants help to further soften the light and blend the concrete and glass construction with its organic surroundings.


Relevant content material: far more Chilean architecture


At the opposite finish of the studio, a sliding glass wall is set in from the finish of the concrete structure to shelter a small balcony by the edge of the cliff.

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

A pale timber unit containing cabinets, a stove and a sink runs along 1 side of the workspace. The planks of timber used to develop the cabinetry resonate with the board-marked concrete walls, which have been left exposed across the interior.

The boxy form contrasts the diagonal lines of the principal home, which lies at a slant along the shoreline and features a series of skewed windows that accentuate its off-kilter angle.

Workshop for a Painter by Felipe Assadi

Felipe Assadi and Francisca Pulido previously collaborated on a timber holiday property that is perched on a hillside over a remote valley in Chile.

Additional up the coastline, a holiday residence by Victor Gubbins also characteristics board-marked concrete walls, but sits proud of the clifftop on a concrete podium.

Photography is by Fernando Alda.

Workshop for a Painter by Felipe AssadiFloor program Workshop for a Painter by Felipe AssadiRoof strategy Workshop for a Painter by Felipe AssadiProlonged part Workshop for a Painter by Felipe AssadiCross part Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here