Community Courtyard Conceals A Car Park For Winnipeg Housing By 5468796 Architecture

0
2220

The townhouses that make up this residential growth in Winnipeg, Canada, are arranged about a communal auto park that has been concealed beneath an elevated courtyard .

YouCUBE by 5468796

The youCUBE scheme was created by nearby company 5468796 Architecture for a 19- by 80-metre website on the city’s Waterfront Drive that sits inside of a neglected industrial neighbourhood alongside the Red River.


Related story: Edison Residence pupil housing by Kanva is clad with engraved concrete panels


Working with a developer that specialises in building custom houses, the crew made a modular system of normal units that combine to kind properties of various sizes.

YouCUBE by 5468796

Entrances to the units are arranged along either side of a shared plaza that is raised over the adjacent street, delivering privacy as effectively as meeting spaces for neighbours to socialise outdoors.

YouCUBE by 5468796

“The project issues standard multi-loved ones housing style with a modular and more affordable configuration of individual dwellings that goes beyond the brief to contain substantial outdoor room and inspired architectural interiors,” explained the architects in a statement.

YouCUBE by 5468796

The elevated region also creates shelter for a car park that runs along 1 edge, and extends across basement amounts for the properties along the other edge.

YouCUBE by 5468796

The buildings are arranged in a staggered formation, generating a meandering pathway amongst them. The numerous units are differentiated by shifting heights, as effectively as by the positioning of windows and openings.

YouCUBE by 5468796

Every single of the offered unit sizes has two possible interior configurations. Some of the homes have their principal residing places on the ground floor, although in other folks these rooms are situated greater up to make the most of the light and views.

YouCUBE by 5468796

The interiors in every property are separated vertically into open-plan floors and mezzanine levels by a constant, connected series of surfaces and staircases.

YouCUBE by 5468796

This function is described by 5468796 Architecture as a “wrap” that only ever touches two walls at a time and generates a complex arrangement of spaces and inner views.

YouCUBE by 5468796

“The wrap reacts with the walls of the cube by folding back onto itself, or continuing upward to form window openings,” said the studio.

YouCUBE by 5468796

Vertical voids extend from the best of the buildings to the ground floor, enabling light to permeate during the different amounts. These openings also enable the upper storeys to overlook the living rooms beneath.

YouCUBE by 5468796

Roof terraces on every house provide views towards the river and the city. The exterior surfaces are rendered in white stucco, contrasting with the older neighbouring buildings.

YouCUBE by 5468796

Materials have been chosen to reference normal residential development, with cast concrete used for the basement ranges and wooden frameworks applied during the upper storeys.

YouCUBE by 5468796

Photography is by James Brittain Photography.

YouCUBE by 5468796 Exploded axonometric diagram YouCUBE by 5468796 YouCUBE system growth YouCUBE by 5468796Unit ideas YouCUBE by 5468796Web site prepare and ground floor plan YouCUBE by 5468796First floor strategy YouCUBE by 5468796Second floor prepare YouCUBE by 5468796Third floor program Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here