Blackened Timber Extension By Fraher Architects Provides A New Kitchen For A Keen Cook

0
1339

Strips of black-stained timber give a charred physical appearance to this extension to a north-west London flat, made by Fraher Architects to generate a larger kitchen for a client who loves to cook .

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

Named The Cook’s Kitchen, the single-storey black volume extends the residence into the backyard, producing a new kitchen and lounge area that opens out to a submerged patio and the garden past.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

“The client for the project is particularly keen on cooking, so the connection to a garden was particularly essential inside of the design and style short,” explained architects Elizabeth Webster and Joe Fraher – the two founders of London-based Fraher Architects.

“The back of the constructing was opened up in the direction of the garden, with modifications to the inner spaces at the lower ground floor level, providing light open residing spaces as nicely as study space.”

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

The black volume is sunk partially under ground level, trying to keep it in line with the present lower-ground floor storey, which was renovated as element of the venture.


Associated story: Fraher Architects involves textured brick cladding on north London house extension


It attributes an asymmetric pitched roof, which is planted with wild flowers, and a striped facade comprising rows of black-stained scaffolding boards. The boards comply with the incline of the roof’s shallower slope and are set a little apart to generate a ridged result.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

“We wished to diminish the developing line in the direction of the boundary, minimising its affect on the neighbours,” explained Webster, explaining the contemplating behind the extension’s irregular shape.

“The roof rises sharply away from the boundary line to maximise the head height internally and then slopes away to align with the extension height of the neighbouring home on the other side,” she advised Dezeen.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

A pair of wide glass doors open from the back of the extension onto the submerged patio. Measures lead up from here to the garden, which is around a metre greater.

A sliver of glass angles up from the facade onto the roof over the extension, making a mixed window and skylight that runs straight over the galley kitchen. This distinctive glazing also functions in two other lately finished extensions by the studio – Brick Residence and The Lantern.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

In contrast to the dark-toned exterior, concrete, brick and pale timber surfaces have been left exposed inside.

“The internal finishes to the spaces are raw, natural and expressive in their materials, exhibiting the components utilized to develop the constructing,” stated the architects.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

The rafters that help the pitched roof are finished with a white stain, which is meant to reflect the light from the small spotlights set between the timber joists.

A U-shaped counter encompasses a breakfast bar, a sink overlooking the backyard and a food planning region along the side wall.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

Cupboard doors fitted onto the fronts of the concrete construction have modest round finger pulls – a reference to the air bubbles that texture the surface of the concrete counter.

“The bubbled edge to the concrete perform surface is playfully mirrored in the doors to the kitchen units,” explained the architects.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

Birch plywood shelves mounted on the brick wall on both side of the extraction hood are used to exhibit crockery, condiments and utensils.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

The refurbishment of the current reduced-ground floor involved reconfiguring the living space and examine, and generating a new dining area in the space that formerly housed the kitchen.

A folding display separates these two places and complete-height joinery was additional to give further storage area.

The Cooks Kitchen by Fraher Architects

The existing bathroom was also renovated.

Photography is by Jack Hobhouse.


Undertaking credits:

Contractor: DN Construction
Structural engineer: Continuous Design and style Ltd
Architect: Fraher Architects Ltd
Joinery: Fraher and Co
Lighting: BrinkLIcht
Concrete worksurface: Fraher and Co
Concrete flooring: DN Development
Glass: Meronden Styles

The Cooks Kitchen by Fraher ArchitectsExisting reduced ground floor program The Cooks Kitchen by Fraher ArchitectsProposed reduced ground floor program The Cooks Kitchen by Fraher ArchitectsPart one particular The Cooks Kitchen by Fraher ArchitectsArea two Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here