Embedded in the garden of an English countryside cottage, this small studio with a green roof and rusty copper walls produces a secluded spot for deer-viewing .

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Myrtle Cottage Backyard Studio was made by Bath-based Stonewood Design to give its owners a space to work, sew, perform guitar or nap, but it also offers a space to hide away and observe the woodland wildlife.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

“The task has been accepted by the local deer community, who have been spotted wandering more than and all around the Garden Studio – a testament to the concept,” explained the architects.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

The constructing, which was among yesterday’s RIBA Award winners, is located in the little woodland hamlet of Conkwell, close to Bath, which was built to property workers from the local limestone quarries.


Associated story: twelve of the best garden studios


This honey-coloured stone was used to construct many of the region’s original residences, including a 17th-century farmhouse that was lately renovated by the studio.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

By contrast, Stonewood Design and style chose panels of pre-patinated copper for the facade of the backyard studio, offering the building an earthen-coloured facade.

This cladding is speckled with corrosion that helps to blend the structure with the landscape – a helpful camouflaging tactic for wildlife viewing.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Taking reference from other rural structures, the studio is partially sunken into the ground in the fashion of a ha-ha – a conventional countryside boundary produced by digging a ditch. This type of boundary is made so as not to interrupt scenic views.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

“The key driver to obtaining the brief was to create a style which worked seamlessly with the all-natural types and levels of the backyard, in purchase that an architecture is designed which is significantly less of a creating and far more of a landscape,” said the architects.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Planting on the roof and a pair of stone retaining walls on both side of the studio even more help to embed the structure in the web site.

“The intensive planted roof disappears into the flora of its surroundings,” added the team.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Windows are positioned to maximise the views from the website, framing vistas of the woodland and across the valley to the American Museum in the close by city of Bath. The angled windows produce an irregular zigzag-shaped facade.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Inside, a extended oak table is fixed at windowsill degree, even though a little wood-burning stove, neutrally upholstered sofa bed and cupboards are integrated into an oak-lined wall.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

One particular door in the wall opens into a moist-room with copper and concrete fittings. Both the bathroom and cupboard doors characteristic recessed rectangular finger pulls.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Skylights positioned over the sofa and bathroom sink allow light in by means of the green roof, but are also designed to frame views of the trees overhead.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood DesignSite plan Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood DesignFloor strategy Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood DesignSite part Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood DesignIn depth section Dezeen

Previous article“Washington DC’s Aversion To Skyscrapers Has Turned It Into An American Versailles”
Next articleCompetition: Win Tickets To Kazuyo Sejima’s Talk At The Metropolitan Museum Of Art

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here