Tribe Studio Architects Adds Contemporary Brick Extension To A 1920s Sydney Bungalow

0
1508

Square windows and a matching door puncture the dark brick facade of this extension to a 1920s house in a Sydney suburb, made by neighborhood office Tribe Studio .

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

Property Boone Murray is situated on a standard street in the Australian capital’s North Randwick neighbourhood, exactly where numerous of the properties are protected by heritage status. Tribe Studio was asked to update the bungalow to meet the needs of a young household.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

Instead of extending the building vertically, the architects eliminated an current 1970s extension at the rear and replaced it with a contemporary addition that contains the primary living spaces and improves the connection with the backyard.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

“Whilst many of the surrounding bungalows have been extra to with a 2nd storey, this task respects the unique single-storey nature of the streetscape and the neighbourliness that single-storey projects protect,” explained the architects, whose past work consists of a residence exactly where bikes are stored on a pulley system.


Associated story: Bricks, doors and roof tiles recycled by Phooey Architects for Melbourne property extension


“In a town-arranging sense it is a modest addition, largely invisible from the public domain. Nonetheless, it is robust and unapologetic about its newness.”

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

The building’s street-dealing with elevation is rendered and decorated with timber information, corbels and fretwork, but its side walls are finished in basic face brickwork.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

This informed the determination to extend this standard material treatment onto the external surfaces of the new addition, which supplies a contemporary expression of the acquainted Australian “box on the back” extension.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

“We took this diminution of detail to its perverse intense in the scheme, presenting a entirely flat elevation to the garden,” the task team explained. “The box on the back grows out of the current home and reinforces the original house’s logic in a thoroughly contemporary way.”

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

The extension accommodates a new bedroom, bathroom and laundry room at the rear of the creating. A central hallway leading by way of the residence culminates in a short set of methods up to the open-prepare kitchen, dining and residing area that seems to be out onto the backyard.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

Rather than employing big panels of glass to create a connection with the garden, the architects inserted square windows of various sizes that look out towards a jacaranda tree and other aspects of the surrounding plots.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

“This generates a ‘perforated skin’ reading through of the extension, undermining its brickiness and reaching a distinctive and strong connection with the outside,” they said, incorporating that smaller openings also help to stay away from overlooking from the neighbouring buildings.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

Further windows lengthen about the edges of the area to provide views to both side, while square roof lights accentuate the all-natural light that permeates the interior.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects

The surfaces inside are whitewashed to brighten the room whilst retaining the original brickwork texture. Wooden joinery, which includes a freestanding kitchen island, provides a warm contrast to the white surfaces and raw concrete floor.

Photography is by Peter Bennetts.

House Boone Murray by Tribe Studio ArchitectsFloor program House Boone Murray by Tribe Studio ArchitectsSections Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here