Tennis Court Buildings By Felipe Assadi Zigzag Towards The Chilean Coastline

0
1078

A sauna, gymnasium, baths and caretaker’s lodgings are housed in these 4 buildings at a seaside tennis court in Chile, which were planned by Felipe Assadi Architects to appear like one long but disjointed developing.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

Created by Felipe Assadi in collaboration with Francisca Pulido and Alejandra Araya, the Pabellón de Cuatro Usos – which translates as pavilion with 4 uses – give facilities for a tennis court near the coastal city of Los Vilos.

The internet site offers views of the South Pacific Ocean, and has a mountain selection and coniferous forest as its backdrop.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

The buildings are organized in a line, but each and every is angled away from it neighbour. This arrangement creates three narrow triangular courtyards in the spaces among, and offers the complex a zigzagging prepare.

But the four blocks all touch at the corners, creating the look of of one extended and fragmented creating.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

The fragmentation provides the essential separation in between the caretaker’s living quarters and the services for the resort’s guests. It also gives tennis gamers straightforward access to the sauna, baths and gymnasium.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

“The commission was for a pavilion bordering a tennis court that could handle 4 programmes,” mentioned the architects.


Associated story: Timber-lined roof perches at an angle on leading of Chilean seaside residence


“The two central programmes were to be related to the tennis court, but not the lateral ones,” they explained. “At the identical time, the 3 sports-connected programmes had been to be interconnected, whereas the lodgings were to be isolated from the rest.”

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

The outer walls and pitched roofs of the buildings are the two covered in concrete tiles, every single with a subtly scalloped surface. The colouring matches the strip of gravel that separates the complicated from the tennis courts.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

The angle of the roof varies across the four buildings and the ridgelines follow the plans of the buildings to create irregular pitches.

“We worked along a single strip, with the very same material, and a pitched roof, recognisable from every single angle,” said the studio.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

Concrete benches and little tabletops constructed into the walls dealing with the tennis courts supply casual seating for match spectators, shaded by nearby trees.

These walls are windowless. But there are glazed doors positioned in the gable finish of every developing, whilst little windows face in the direction of a stone wall and into the forest on the other side of the site.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

The windows are positioned high and low in the walls, affording the inhabitants with a degree of privacy from passersby.


Associated story: Victor Gubbins pays tribute to Le Corbusier with concrete seaside house on the Chilean coast


“We synthesised the issue of the interrelationship of the programmes by making 3 sections in the creating and then slightly shifting the sectioned elements,” said the architects, “therefore producing entrances into every single part and relating their interiors with the landscape into which they were inserted.”

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

“The end result, in spite of the sectioning, is even now a single piece, in a position to ‘remember’ its authentic state, just before the cuts have been produced,” they additional.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido

Interiors finished in exposed concrete and stone host fitness center apparatus and glazed bathing facilities for the guests, and a single bedroom home with an open-strategy living area for the caretaker.

Assadi’s studio is based in Santiago. The architect also just lately finished a concrete painter’s studio for the gardens of a cliffside home, also on the Chilean coastline.

Photography is by Fernando Alda.

Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca PulidoExtended part Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido Cross segment one particular Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido Cross segment two Pabellón de Cuatro Usos by Felipe Assadi and Francisca Pulido Cross section three

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here