Tasmanian House Extension By Preston Lane Features Faceted Wooden Window Recesses

0
1351

The windows of this extension to a 1920s bungalow in Tasmania sit within faceted timber reveals, contrasting with the white-painted weatherboard walls .

Winscombe Extension by Preston Lane

Tasmanian firm Preston Lane Architects added the framework to the rear of a house in an inner city suburb of Hobart to give a lot more area for a growing family members and to enhance the building’s connection with the backyard.

Winscombe Extension by Preston Lane

The architects chose to clad the two-storey extension in the same horizontal boards that are applied to the exterior of the existing home. The upper storey of the rear facade is interrupted by deep openings, lined with organic wood.

Winscombe Extension by Preston Lane

“Deeply splayed timber reveals contrast with the white weatherboard cladding at the upper degree,” explained the architects. “These provide a balance of scale to the rear elevation and broaden the see from inside of.”

“Even though the reduced degree is centered on the instant context of the garden, the upper level openings are targeted more afield, deliberately choosing out key surrounding features this kind of as the casino and the tree line ridges of Mount Nelson,” they extra.

Winscombe Extension by Preston Lane

The extension sits at a somewhat reduce level to the principal residence, so it opens right onto the lawn. This stage down from street degree also ensures the two-storey construction is concealed behind the house’s pitched roof.

Winscombe Extension by Preston Lane

An open-strategy kitchen, residing and dining area is located on the ground floor of the new addition, while bedrooms occupy the floor above.


Related story: Rural Tasmanian home by Philip M Dingemanse has a terrace piercing its middle


A corridor extending by way of the centre of the main property culminates in a set of exposed concrete methods that descend to the level of the extension’s communal locations.

Winscombe Extension by Preston Lane

Adjacent to these steps, the enclosed staircase foremost to the 1st floor separates the lounge from the kitchen and dining room on the opposite side. Its white-walled surfaces have been created to give each and every room a sense of intimacy and direct views towards the garden.

Winscombe Extension by Preston Lane

“The central stairs give a key dividing and directional component, both within the current regions of the residence and throughout the new addition,” said the team.

“Mimicking the addition, the stair juxtaposes open and enclosed, with exposed concrete treads foremost you to the reduced living spot whilst also guiding you away from the enclosed stair to the upper degree private spaces.”

Winscombe Extension by Preston Lane

The landing the place the corridor meets the stairs is open and lined on 1 side with a glass balustrade to retain views across the room.

Big sliding doors give accessibility to the outdoors, with the residing room opening onto the backyard and the dining region connecting with a decked terrace.

Winscombe Extension by Preston Lane

The openness of the ground floor spaces contrasts with the far more personal rooms upstairs. A sitting region on the first floor landing provides accessibility to two bedrooms, such as a master suite overlooking the garden.

Winscombe Extension by Preston Lane

An exposed brick wall and timber cabinetry each made from materials salvaged during the preparatory demolition performs add textural curiosity to an otherwise neutral palette.

Preston Lane also lately renovated the kitchen inside a 19th-century house elsewhere on the island.

Photography is by Derek Swalwell.

Winscombe Extension by Preston LaneGround floor prepare Winscombe Extension by Preston LaneVery first floor prepare Winscombe Extension by Preston LaneArea Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here