Studio Weave Builds Zinc-armoured Art Studio Above A Brook On Scotland’s West Coast

0
1297

Described as a “lovechild of rock and manor”, this rural artist’s cabin by Studio Weave attributes a twin-gabled type, and a zinc facade embossed with diamonds and crosses .

Midden Studio by Studio Weave

Named Midden Studio, the developing is perched above a stream on the west coast of Scotland. It takes its inspiration from each the vernacular buildings and huge granite rocks that dot the surrounding landscape.

Midden Studio by Studio Weave

“Midden Studio is the lovechild of native granite and the local buildings half a fancy creature with mouldings and gables, half difficult, freckled and elemental,” explained London-based mostly Studio Weave, whose past projects include a 324 metre-long bench and a floating cinema.

Midden Studio by Studio Weave

The two gabled blocks that make up the structure are exactly the exact same size and proportion. They stand side by side but are slightly offset from one particular an additional, and their pitched rooftops overlap.

Midden Studio by Studio Weave

Zinc panels with raised seams create an armour across both the outer walls and the roof. The alternating pattern of diamonds and crosses has been applied to each surface.

Midden Studio by Studio Weave

Venture architect Eddie Blake developed this pattern from three historic creating facades – the 14th-century Palazzo dei Diamanti and the 18th-century Chiesa del Gesu Nuova church, each in Italy, and the now-ruined Crichton Castle on Scotland’s east coast.

Midden Studio by Studio Weave

“The pattern derives from the desire to uncannily make one material in the kind of an additional – to make zinc seem like standard rusticated masonry” Blake informed Dezen.


Relevant story: Studio Weave celebrates previous London trades with Clerkenwell Style Week pavilion


“I was interested in the creating becoming very regional, but hunting out to sea, and searching out to the total world – a hard small place, a sanctuary, but outward-hunting as well.”

Midden Studio by Studio Weave

Windows puncturing the walls and a row of skylights on the roof all line up with the pattern.

There is also a large glazed opening in the base of the building that corresponds with a work surface inside. This permits the artist to seem down onto the quick-flowing waters of the Allt ant-Sionnaich brook – also known as a burn – under.

Midden Studio by Studio Weave

“We attempted to make robust hyperlinks with the burn up,” said the architect. “The developing is filled with the sound of water all 12 months round, from the Atlantic waves, the burn up, the rain, and the drizzle.”

Midden Studio by Studio Weave

Within, the building’s walls, floor and ceiling are all covered with spruce plywood. The exact same materials was also employed to build shelving into one of the gable ends, the big worktop and a washing up area.

Midden Studio by Studio Weave

“The artist does a whole lot of digital perform, so element of the challenge was to generate a brilliant, tranquil area, but keep away from any screen glare,” explained Blake. “She also does far more traditional painting and drawing, so the studio is split into two parts – one is flooded with flat north light, the other is a lot more managed.”

Midden Studio by Studio Weave

Studio Weave was founded in 2006 by architects Je Ahn and Maria Smith. Midden Studio is the most recent in a series of pavilion-like structures completed by the office, which includes a lakeside shelter in Northumberland and a hand-painted bird-watching hide in Kent.

Smith and Blake have both now left the company, and it has not too long ago joined forces with fellow London studio Architecture 00 to form what they both describe as a “super studio”.

Photography is by Johnny Barrington.


Project credits:

Architects: Studio Weave
Project lead: Eddie Blake
Structural engineer: WebbYates
Main contractor: Neil Weir
Zinc contractor: HL Metals
Zinc fabricator: VMZinc

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here