The industrial harbour of Swedish city Gothenburg is the setting for this sauna by Raumlabor, which attributes a rusty steel exterior and a warm timber-lined interior (+ slideshow).

Gothenburg sauna by Raumlabor

Berlin-primarily based Raumlabor worked with a staff of local residents to build the Gothenburg Public Sauna, which is raised up in excess of the water in the city’s Frihamnen port, and accessed by way of a wooden bridge.

Gothenburg sauna by Raumlabor

It functions a rough-and-prepared exterior of corrugated steel, an interior lined with thin larch strips, and a shower space surrounded by walls produced up of glass bottles.

Gothenburg sauna by Raumlabor

The developing types element of a wider regeneration of Frihamnen, which is being transformed into a public park ahead of the city’s 400th anniversary in 2021.


Associated story: CF Møller generates dune-inspired promenade and landscaping on Aalborg waterfront


Raumlabor’s aim was to generate a spot that can bring with each other all of the area’s recent occupants, from gardeners and rollerskaters, to joggers, dogwalkers, racing drivers, and couples that come to watch the sunset.

Gothenburg sauna by Raumlabor

“Frihamnen is slowly losing its industrial character and is steadily becoming a new, central element of Gothenburg, open to be found and adopted by the citizens,” said Francesco Apuzzo and Jan Liesegang, two of the 10 architects that comprise Raumlabor.

Gothenburg sauna by Raumlabor

“Public baths had been when an intense location for social gatherings in our cities,” they explained. “They have been locations not only for rest and sport but also for politics, discussion, enterprise bargains, eroticism, hedonism and crime. This has been lost in our cities and substituted with the far more bleak and leisure-based public swimming pools and spas.”

Gothenburg sauna by Raumlabor

“Because water pollution does not permit, for the minute, direct bathing actions in the docks, the establishment of bathing culture routines will create a type of prediction for the future of this certain setting,” they added.

Gothenburg sauna by Raumlabor

The studio worked with a staff of 24 city residents to construct the construction on best of concrete piles. Weathered steel was picked for the exterior to give the constructing an industrial aesthetic, assisting it to match in with its surroundings.

Gothenburg sauna by Raumlabor

Inside, larch shingles create texture across the curved and angular surfaces of the ceiling and walls.

Gothenburg sauna by Raumlabor

“The route of the shingles’ pattern on the walls and ceiling generates at the same time an embracing space and a emphasis on the view out of the massive window towards the silhouette of the cranes and the city centre,” stated the architects.

Gothenburg sauna by Raumlabor

The shower area stands on the opposite end of the bridge. The wine bottles embedded in the walls create similar lighting results as glass blocks.

Gothenburg sauna by Raumlabor

There is also little entrance pavilion created from recycled windows, and a granite plaza foremost down to a swimming pool submerged in the water.

Gothenburg sauna by Raumlabor

Raumlabor has a history of doing work on structures aimed at the public. Other examples incorporate a public pavilion with green walls in Montreal and a mobile inflatable pavilion in New York.

Gothenburg sauna by Raumlabor

Other not too long ago completed saunas include a cavernous wooden grotto in Canada and a concrete tower in Germany.

Photography is by Raumlabor.


Undertaking credits:

Consumer: Älvstranden Utveckling
Architect: Raumlabor
Undertaking architects: Francesco Apuzzo, Jan Liesegang
Task staff: Bruno Gonçalves, Christian Göthner, Eduardo Conceição, Florian Stirnemann, Jordane Coquart, Katharina Spagl, Maria Garcia Perez, Mariana Marques da Silva, Martina Blom, Sam Dias Carvalho

Gothenburg sauna by RaumlaborHarbour overview – click for more substantial picture Gothenburg sauna by RaumlaborInternet site program – click for larger picture Gothenburg sauna by RaumlaborElevation – click for larger image


Associated story: Atelier Bow-Wow and Dertien twelve produce Canal Swimmer’s Club on Bruges waterway

Atelier Bow-Wow and Dertien 12 create Canal Swimmer's Club on Bruges waterway

This floating sun deck on the edge of a Bruges canal by Atelier Bow-Wow and Dertien 12 is set up to give a resting location for swimmers in the course of the city’s initial artwork and architecture triennial (+ slideshow). Much more »

Relevant movie: Operate begins on public plaza beneath Richard Seifert’s Centre Level

Development on a public square beneath Richard Seifert’s iconic Centre Level tower in London is element of a main redevelopment by Rick Mather Architects and Conran &amp Partners. Greater model + story »

Far more saunas:

Pin it |

Dezeen

Previous articlePeter Marigold’s Pocket-sized FORMcard Melts Into Mouldable Plastic Glue
Next articleAi Weiwei’s First Jewellery Collection Is Cut From A Rod Of Gold Rebar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here