Shingle-clad House By Bates Masi Architects Mimics Long Island potato Barns

0
1910

Bates Masi Architects reference Prolonged Island’s traditional potato barns with this cedar-shingled home made up of several gabled blocks, which function chimneys nestled into rooftop recesses .

Piersons Way by Bates Masi Architects

Named Pierson’s Way, the house was developed by the New York-based mostly studio for a youthful couple in East Hampton, a popular weekend spot for New York residents.

Piersons Way by Bates Masi Architects

The area was once rife with potato farms and their embedded storage barns, now swept away by the rising cost of land driven by an influx of holiday-makers, home customers and their resulting mansions.

The building’s gabled kind and components are intended to reference these previous agricultural buildings and location the residence sensitively within its setting.

Piersons Way by Bates Masi Architects

With only the pitched roof forms protruding above the grasses, the building borrows the form of the potato barns, which had been normally embedded inside of the ground to preserve a awesome temperature.

Piersons Way by Bates Masi Architects

“Due to its historical past, most homes in the neighbourhood are far more conservative in layout and scale than surrounding modern oceanfront communities,” explained the architects.


Relevant story: Three-winged 36SML Property by Levenbetts has a driveway carved through its middle


“The customers desired a modern property that would fit inside it’s historic context even though embracing the modest scale of the house.”

Piersons Way by Bates Masi Architects

“The design meets these objectives by referencing the close by agrarian vernacular buildings, particularly gabled potato barns embedded in the ground,” they extra.

Piersons Way by Bates Masi Architects

To lessen the influence of the property on its large plot, the building’s living regions are divided up into a series of 4 timber-clad blocks connected by rusty steel walkways.

Piersons Way by Bates Masi Architects

Alaskan yellow cedar shingles cover the side walls and roofs of the blocks, even though the gables are covered in strips of timber that let light pass into the interior.

Piersons Way by Bates Masi Architects

“Resources typically used on agricultural buildings are selected for their lower upkeep, sturdiness, and potential to gracefully weather over time,” explained the architects.

“The warm, earthy tones of these components mix with the weathered landscape that surrounds it.”

Piersons Way by Bates Masi Architects

The surrounding grasses are planted in rusted steel beds – a materials reference to the weathered metal roofs of nearby barns. By concealing the building’s base, they diminish its scale from the street. Recesses in the planting beds develop outdoor terraces and barbecue places.

Piersons Way by Bates Masi Architects

The building’s structural framework is made from a mixture of glulam – a variety of engineered wood – and steel girders.

Notches along the ridge of the shingled roofs give cavities for chimney stacks. The cladding is left exposed across the angled ceilings of the spaces within.

Piersons Way by Bates Masi Architects

Inside, only a single of the 4 blocks includes two storeys. A timber staircase enclosed by black metal rods connects the glazed residing regions on the ground floor with 4 bedrooms in the rafters.

Glazed doors open onto elevated walkways and at ground degree to a backyard and swimming pool at the back of the website.

Piersons Way by Bates Masi Architects

The other 3 blocks develop further residing and dining spaces, as nicely as a pair of added bedrooms.

This is the 2nd current undertaking that Bates Masi Architects have finished in the Hamptons, following a timber-clad seashore house.

Photography is by Michael Moran.


Task credits:

Architecture and landscape architecture: Bates Masi Architects
Contractor: Males at Function Building Corp.
Interior Designer: Damon Liss Inc.

Piersons Way by Bates Masi ArchitectsDecrease level floor program Piersons Way by Bates Masi ArchitectsUpper degree floor strategy Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here