Phillips Tracey Replaces A Derelict London Dental Surgery With A Simple Brick House

0
1636

A brick wall conceals the majority of this two-storey property that Phillips Tracey Architects has slotted in between a pair of heritage-listed buildings in south London .

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

Previously the website of a derelict dental surgical treatment, the Lansdowne Gardens residence follows the form of the original constructing – generating the illusion of a one-storey construction from street degree.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

“From the pavement the residence seems as a single-storey pavilion,” explained Brendan Tracey, director of Surrey-primarily based Phillips Tracey Architects. “Its true nature as a two-storey framework is only unveiled beyond the entrance, which is set into the restored boundary wall.”

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

Aiming to match in with the surroundings, Phillips Tracey opted for yellow-toned brickwork related to the walls of the neighbouring Georgian buildings, but of a somewhat lighter hue.


Relevant story: Fraher Architects includes textured brick cladding on north London house extension


“The striking brickwork complements the surrounding atmosphere, while enabling the house to provide an exceptional modern presence,” explained Tracey. “The fairly light yellow colouring offers a gentle tonal contrast with the darker brick of the older buildings to both side.”

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

A black door partway along the wall offers an entrance to the house. From right here, residents either enter via a second door, or stroll close to to a pair of multi-degree terraces on a single side.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

Big expanses of glazing develop views amongst the terraces and the living spaces inside of. There is also a large window framed in black aluminium on the other side of the building – showcasing an oak staircase that connects the ground floor to the basement degree.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

Polished concrete flooring runs throughout the property, even though the walls – with the exception of a concrete wall inside the master bedroom – are plastered and whitewashed.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

On the ground floor, the primary residing spot leads out onto the paved courtyard.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

A dining region connects the residing room and kitchen, which can be hidden behind folding doors to permit the location to perform as a “easy, minimalistic area for enjoyment and rest”.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

On the basement degree, bedrooms are offset from the oak-panelled hallway, and each have entry to decked outside spaces.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

“The bedrooms occupy a series of deep lightwells, which permit large ranges of normal light to enter the reduced level and dispel any impression of becoming in a standard basement,” Tracey explained.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

Whilst the master bedroom has an en-suite shower area, a large household bathroom with a wooden sink and grey tiled walls serves the rest of the house.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects

Other lately completed residential tasks in south London incorporate a pale brickwork extension to an finish-of-terrace by Tsuruta Architects and a 5-bedroom house with walls of opaque glass by Ian McChesney.

Photography is by Jack Hobhouse.

Lansdowne Gardens by Phillips Tracey ArchitectsElevation Lansdowne Gardens by Phillips Tracey ArchitectsElevation Lansdowne Gardens by Phillips Tracey Architects1st floor program Lansdowne Gardens by Phillips Tracey ArchitectsBasement degree prepare Lansdowne Gardens by Phillips Tracey ArchitectsSection Lansdowne Gardens by Phillips Tracey ArchitectsSection Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here