Paüls Doctor Surgery By Vora Is A Two-storey Structure That Hides Its Base Below Road Level

0
939

The reduce level of this village doctor’s surgical treatment in Spain is sunken down below street degree and partially embedded in a slope, permitting it to appear the exact same size as the surrounding buildings .

Paüls Doctor Surgery by Vora

Barcelona studio Vora designed the two-storey surgical treatment for a hilltop village named Paüls in Spain’s Tarragona Province.

From the street, Paüls Doctor Surgical treatment seems to be just one particular storey high, but a significant change in ground level across the web site allowed a concealed lower storey to be created beneath. The total height of the creating is only revealed to the valley beneath the village.

Paüls Doctor Surgery by Vora

“The doctors’ surgical procedure is a modest constructing integrated into the material of the village,” stated the architects.


Associated story: SATA’s health-related centre has mirrored “cloaking” roof that reflects the sky


“The project defines an entry path that grants serenity and calm, till getting attended by a physician.”

Paüls Doctor Surgery by Vora

There were subtle variations in the therapy of the white mortar facade. In some regions it has a rough and mottled texture, while in other people the raked strokes of the plaster’s serrated trowel are visible.

Paüls Doctor Surgery by Vora

The asymmetric gabled roof is covered in rows of white ridged tiles. It functions one particular lengthy side that slopes away in the direction of the hillside and one shallow side facing the village.

Paüls Doctor Surgery by Vora

Glazed doors lead patients into the waiting room on the upper floor of the building, exactly where two medical rooms are framed by lower partition walls.

Sections of glass were inserted above the white walls to allow all-natural light from a full-height window at the back of the waiting room to permeate the developing.

Paüls Doctor Surgery by Vora

The glazed waiting room wall offers a view out over the landscape past the village. The aim was to give “views to the calm of the mountains, so in want for the duration of the waiting and the possible anxiety”.

It also gives an indirect light supply for the more private clinical spaces past.

Paüls Doctor Surgery by Vora

“Two distinct environments are defined in these wards: the spot of attention with a large ceiling in continuity with the waiting space with a large window and the cure zone protected and warm, with lower ceilings and indirect all-natural lighting,” explained the architects.

A staircase descends into the basement, exactly where toilets and storage rooms are positioned.

Paüls Doctor Surgery by Vora

Photography is by Adrià Goula.


Undertaking credits:

Task architect: Vora – Pere Buil, Toni Riba
Undertaking staff: Eva Cotman, Jordi Palà
Structure: Manuel Arguijo y Asociados
Companies: AIA
Price range handle: Guillem Llorens
Constructing coordination architect: Vora – Toni Riba
Constructing technical architect: Joan Josep Piñol
Contractor: MJ Gruas
Consumer: Gisa

Paüls Doctor Surgery by VoraBasement floor prepare Paüls Doctor Surgery by VoraVery first floor program Paüls Doctor Surgery by VoraSection Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here