Matteo Fogale And Laetitia De Allegri Install Tinted Acrylic Tunnel Across V&A Bridge

0
1641

London Layout Festival 2015: holes reduce out from vertical sheets of coloured acrylic kind a tunnel made to distort viewpoint across a bridge in the V&ampA museum .

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

The Mise-en-abyme installation was designed by London designers Matteo Fogale and Laetitia de Allegri, who were partnered with United kingdom company Johnson Tiles for the undertaking.

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

The duo, who have previously teamed up to create furniture employing old jeans, took influences from the locations of the V&ampA shut to the site they were offered – a bridge that crosses more than the museum’s Medieval and Renaissance sculpture gallery.


Associated story: Matteo Fogale and Laetitia de Allegri present furnishings produced from previous jeans, paper and cotton


“The 1st point we have been told was that we would been given this amazing bridge in the V&ampA,” explained Fogale, who’s earlier tasks include a combined valet stand, dresser and set of mirrors for an east London boutique.

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

“We looked at the Renaissance area downstairs and the glass room following door, and these were our commencing factors,” he extra. “We identified out that for the duration of the Renaissance, perspective line drawing was created.”

A grid of custom-produced tiles had been employed to cover the floor. Every row has three per cent much more colour added to the ceramic than the prior, forming a gradient from light to dark blue across the bridge.

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

Along its length, vertical sheets of acrylic are spaced at intervals and tinted with distinct hues – remaining almost totally transparent however slightly reflective.

“Stained glass was utilized a great deal throughout the Renaissance,” mentioned Fogale. “We utilised acrylic as an alternative to glass because it has the same characteristics and stunning colours.”

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

Irregular openings lower out from each and every panel slowly turn out to be smaller sized along the route while the tints grow to be darker. This serves to exaggerate the viewpoint when seeking via the tunnel formed by the overlapping sheets.

Mise-en-abyme translates from French as “placed into abyss”, and refers to the artistic method that demonstrates an image containing a smaller copy of itself in a recurring sequence.

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

Taller guests passing from 1 side of the installation to the other have to duck when they reach the far finish of the bridge, which overlooks Barnaby Barford’s installation of small ceramic shops stacked into a six-metre tower.


Associated content material: see far more from London Design Festival 2015


“We both wished to create an set up that you can experience,” said de Allegri. “When folks walk through, they get the feeling of it turning into smaller and darker.”

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

The panels have been also specially created so they could stand up with no appearing to need extra assistance. However, transparent balustrades run along the sides support to brace the partitions.

Mise-En-Abyme installation by Matteo Fogale and Laetitia de Allegri at London's V&ampA museum

The installation was developed to coincide with this year’s London Layout Festival, which runs from 19 to 27 September 2015. As a hub venue for the occasion, the V&ampA is also internet hosting also internet hosting a giant crystal zoetrope, an interactive cloud of glass bubbles and a series of mirrored platforms, all in diverse spots close to the constructing.

Photography is by Ed Reeve.

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here