Dutch designer Pascal Smelik haphazardly assembled this storage cabinet using wooden sections connected by groups of tiny cubes that signify pixels.

Pixel Cabinet by Pascal Smelik

The Pixel Cabinet comprises thin pine shelves balanced on extended upright supports, glued with each other at every single joint employing the clusters of wooden cubes.

Pixel Cabinet by Pascal Smelik

Regardless of using primarily classic techniques, Smelik took digitalisation as a starting up point for the venture, looking at methods he could represent digital types and make them 3-dimensional.

Pixel Cabinet by Pascal Smelik

“In the digital globe, photos consist of pixels,” he informed Dezeen. “Pictures are two dimensional, items and objects are three dimensional.”

Pixel Cabinet by Pascal Smelik

“I went on with the pixel element and place them into a 3 dimensional shape,” Smelik explained. “By creating wooden cubes and creating them up, gorgeous shapes started to emerge.”


Connected story: Wave Cabinet by Sebastian Errazuriz opens “like a paper fan”


Pixel Cabinet by Pascal Smelik

The University of the Arts Utrecht graduate utilizes what he calls the “unknown issue” during the style process.

Smelik explores unusual materials, techniques and combinations, and believes that the creation approach must follow a exclusive route each and every time, even if that indicates it consists of errors.

Pixel Cabinet by Pascal Smelik

“Today, design and style is so premeditated,” he mentioned. “Almost everything will get created by a pc and the consequence does not differ from the rendering. The excitement you get when coming up with new possibilities and the sudden is gone.”

“Letting myself be led by the shapes and the prospects of the material resulted in the initial prototype of the Pixel Cabinet,” Smelik explained.

Pixel Cabinet by Pascal Smelik

Presently a prototype, the Pixel Cabinet is accessible to commission through crowd-funding platform Crowdy House. Only 3 will be made, every single a single to the client’s personal specifications.

Dezeen

Previous articleWes Anderson-designed Bar Luce Takes Its Cues From Old Milanese Landmarks And Cafes
Next articleVilla Altona By The Common Office Fits Around The Trees Of A Swedish Woodland Hill

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here