Observation House By I/O Architects Features Gabion Walls And A Grassy Viewing Deck

1
1476

An “elevated meadow” surrounds the glazed living room of this property in a Bulgarian village, which is raised over the fields on stone-filled cages to give it the visual appeal of an observation tower .

Observation house by I O Architects

Architects Viara Jeliazkova, Georgi Katov, Stefan Apostolov from Sofia-based firm I/O Architects made Observation Home to consider advantage of a hilltop plot in north-east Bulgaria.

Observation house by I O Architects

The stone-filled cages, known as gabions, give the building hardy exterior. A glass pavilion-liked structure with a broad-brimmed roof rests on prime, surrounded by a grassy deck that offers 360 degree views of the agricultural land that borders the village.

Observation house by I O Architects

“The internet site of the undertaking is distinguished the two by its panoramic views and distant visibility,” explained Jeliazkova, Katov and Apostolov, whose previous projects include a residence with a stepped verandah along a single of its sloping glazed facades.


Related story: Mobile holiday home by Hristina Hristova provides an antidote to Bulgaria’s seaside resorts


“In buy to strengthen them, a element of the programme is situated in the seemingly blind bastion-like volume and the living region is elevated substantial on it,” they added. “This brings view completion up to 360 degree and privacy in the entirely opened area above.”

Observation house by I O Architects

A single perforation in the gabion walls leads into a “cave-like” entrance hall and garage in the centre of the ground floor. A glass screen at the rear of this area aligns with the wall of the living area above, producing a tower-like column of glazing.

Observation house by I O Architects

“The pitched roof geometrically connects the upper volume with the base and adds complexity in the interior space,” said the architects, “while the oversized eaves connect it to the minor meadow close to and exaggerate the hovering result of the slim metal construction.”

Observation house by I O Architects

“The proportion and the materiality of the solid base give it the physical appearance of an infrastructural object that define the edge of the village and conceal the ambitious program of the house.”

Observation house by I O Architects

A master bedroom, guest suite and personnel quarters, as well as a sauna and massage space, are located close to the periphery of this central glazed space.

Observation house by I O Architects

Bedrooms are positioned along the glazed opening in the stone base to overlook a pool in the grounds of the property.

Observation house by I O Architects

The smooth timber, glass and polished concrete surfaces inside of contrast the rugged texture of the exterior.

Observation house by I O Architects

Two flights of pale wooden measures connect the ground floor places with the open-prepare residing room and roof backyard over.

Observation house by I O Architects

“The materiality of the interior spaces is dominated by local species wood cladding, which balances the roughness of the whole framework and its surroundings,” explained the architects.

Observation house by I O Architects

Other buildings featuring gabion walls incorporate a gabled residence in Poland by Kropka Studio and a villa in the Beskid Mountains by Zdeněk Trefil.

Observation house by I O ArchitectsInternet site program Observation house by I O ArchitectsBasement floor Observation house by I O ArchitectsGround floor Observation house by I O ArchitectsFirst floor Observation house by I O ArchitectsPart

Dezeen

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here