Leo Qvarsebo Designs Himself A Triangular Summer House In The Swedish Countryside

0
1548

Described by the architect as being “a bit like a treehouse for adults”, this wooden residence in rural Sweden boasts a triangular profile that permits the sloping facade to become a climbing wall .

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

Architect Leo Qvarsebo created the summer time retreat for himself and his kids. Positioned between a patch of woodland and a green pasture in Dalarna, the Qvarsebo Summerhouse was developed to make the most of its picturesque setting.


Associated story: Summer season property on stilts by Mats Fahlander nestles into the landscape of a Swedish fjord


Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

Large image windows frame views above the landscape, whilst the front of the constructing opens out to a generous terrace featuring sufficient area for sun loungers and a frame for two swings.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

There is even a rope connected to the peak of the roof so that residents can climb up the slope of the facade.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

The triangular profile creates a hierarchy of spaces inside the split-level structure. At the bottom is a spacious living area and kitchen, although rooms on the upper levels become more and more compact and intimate.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

“Exploiting the see is clear but architecture must deal with much more than that and let its inhabitants be capable to interact with their atmosphere,” explained Qvarsebo.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

“The home is a bit like a treehouse for grownups,” he continued. “The climb to the best is by way of many levels and gives each views and privacy. From every degree of the residence you can see up to the next, generating a curiosity to continue to climb and when you happen to be up, the view is breathtaking.”

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

The very first of three huge south-facing windows is situated in front of the kitchen, generating a dining area that can open out to the terrace. A second and third can be identified on the two uppermost levels, creating dormer windows that task out from the sloping facade.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

According to Qvarsebo, these bay windows accommodate the three requirements of the self-initiated brief, which he lists as “cooking outside and indoors, a quiet reading area and a bedroom beneath the stars”.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

Walls and ceilings throughout the interior are lined with birch plywood, which the architect sourced from a closed-down puzzle factory. This material also extends across the staircases and numerous pieces of constructed-in furniture, while doors and windows are all second-hand.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

A storage region is slotted into unused ceiling area above the ground floor, even though the two children’s rooms are located up one more half-flight of stairs. Qvarsebo’s bedroom is located at the best of the creating, accessed through a study on the mezzanine floor below.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

The constructing has an totally wooden frame and the facade is clad with pine panels.

Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo

Photography is by Åke E:son Lindman.


Task credits:

Architect: Leo Qvarsebo
Developer: Leo Qvarsebo, Mattias Granwald, Robobygg AB
Construction: Catherine Carrick, Konkret AB
Carpenters: Leo, Elias, Robert, Hanna, Karl, Linnea, Mattias Granwald, Tobbe, Pappa

Summer house in Sweden by Leo QvarseboSite program Summer house in Sweden by Leo QvarseboGround floor program Summer house in Sweden by Leo QvarseboInitial floor program Summer house in Sweden by Leo QvarseboMezzanine floor prepare Summer house in Sweden by Leo Qvarsebo2nd floor prepare Summer house in Sweden by Leo QvarseboSegment 1 Summer house in Sweden by Leo QvarseboSegment two Summer house in Sweden by Leo QvarseboSection three Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here