HLM House By Rafael Lorentz Is A Hilltop Brazil Residence Built From White Concrete

0
1246

An arched wall forms the back of this white concrete residence by architect Rafael Lorentz, which stands on a hilltop in the Brazilian countryside .

HLM House by Bá

HLM Residence sits atop a grassy hill on the outskirts of Santa Maria, a city in the country’s southern-most state of Rio Grande do Sul.

HLM House by Bá

Porto Alegre-based Rafael Lorentz selected white concrete for the building’s structure, which was poured in-situ to produce the curved wall at the rear.

A pair of straight walls have been then set at proper angles to the arc, to comprehensive the house’s skewed quadrant plan.

HLM House by Bá

“From the beginning, the challenge located was how to create something that could rise in the landscape as if it had often belonged to the place,” the architect advised Dezeen.

“The home arises from a curve suggested by the website, embodied by a thick white concrete wall.”

HLM House by Bá

“The notion was to offer a place exactly where one particular could discover himself in deep contact with the landscape, close to ample from the city so working was even now feasible,” he additional.

HLM House by Bá

A row of slender concrete columns run across an opening at a single end of the curving wall, which is drastically uplit like an old folly or monument at night.


Relevant story: Casa AL by Studio Arthur Casas sits in between a mountain and the ocean


More of these concrete bars extend horizontally to form the canopy of a parking area that can also used for outside entertaining.

HLM House by Bá

A black metal staircase spirals from a paved patio at the back of the property to a viewing platform on the building’s flat roof. The roof is planted with greenery to help provide thermal insulation.

HLM House by Bá

“Up there a single can reach a quiet location to locate your self alone and just appreciate the stunning see at east, created magical by daily sunrise,” explained the architect.

HLM House by Bá

Within, the raw concrete walls are accompanied by warm-toned timber boards that line the floors and ceilings alike.

HLM House by Bá

The vast majority of the room is divided up into two rooms, with a bedroom and bathroom at one particular end, and the kitchen and residing room at the other. These two locations are separated by a narrow strip containing a toilet and utility rooms.

HLM House by Bá

An arced breakfast bar manufactured from concrete divides the kitchen from the main physique of the living room. The low wall is manufactured from concrete and functions a pock-marked surface caused by air bubbles trapped throughout the casting approach.

HLM House by Bá

A second wall – this time full-height – curls from one particular corner of the bedroom to enclose a toilet, even though a cost-free-standing bath sits on the wooden floor at the end of the bed to take advantage of views down the valley beneath.

HLM House by Bá

Large windows dealing with down the hillside open onto a slim concrete terrace that runs along the front of the residence.

“Wide open windows enable the landscape to be a continual presence in every day daily life,” added the architect.

Photography is by Marcelo Donadussi.


Venture credits:

Architect: Rafael Lorentz
Contractor: ICM Obras
Structural undertaking: L2 Soluções Estruturais
Greenroof: Ecotelhado
Lightning: Ilumine
Windows: Rehau
Floor and ceiling: Barbieri Esquadrias
Bathroom units: Laufen

HLM House by BáFloor program HLM House by BáArea Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here