Haworth Tompkins Transforms An Old Brick Building For The Donmar Warehouse

0
1636

Stirling Prize-winner Haworth Tompkins has revamped a former warehouse to develop rehearsal and office spaces for one of London’s most critical theatre firms .

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins Photograph by Valerie Bennett

Haworth Tompkins – which was awarded the UK’s most crucial architecture prize for its redesign of the Liverpool Everyman theatre – was approached by the Donmar Warehouse to create a new facility for rehearsals, education and admin.


Related story: Liverpool Everyman Theatre by Haworth Tompkins wins Stirling Prize 2014


The not-for-revenue modern theatre firm had acquired a former warehouse on Dryden Street, close to its unique theatre in Covent Garden. Piecemeal improvement more than the years had left behind a complicated framework, but the architects had been offered free of charge rein to eliminate walls and floors where needed.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

“The challenge was to style a convivial and imaginative expert doing work atmosphere inside of the constraints of a constrained budget and a tightly enclosed web site,” explained the company.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

The renovation hinges all around a brightly coloured staircase that jerks up through the centre of the 4-storey-higher building, and also down into a sizeable basement.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

Described by Haworth Tompkins as “the warm heart of the creating”, the wooden staircase has been hand painted in vivid shades of red, blue and purple by artist Antoni Malinowski – who previously collaborated with the firm on the Everyman, as effectively as for the renovation of the Chichester Festival Theatre.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

The rest of the interior was kept as raw as feasible. The outdated brickwork and its a variety of infills are left exposed all through, although noticeable ceiling beams current their original now-peeling paintwork.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

“The personality of the historic architecture has been allowed to set the tone, with a provisional, loose-match language of new additions setting up a fluid, adaptable partnership of new and previous,” explained the firm.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

“Supplies additional have been simple and simple – whitewashed plywood, painted timber beams and wall coverings, waxed mild steel – to complement the richly patinated texture of the located surfaces. The aim is extremely a lot for a benign occupation rather than an obliteration of the original material,” it added.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

The largest intervention was the addition of a double-height rehearsal area in the basement, of a equivalent dimension to the primary stage at the Donmar. This was achieved by carving a void by way of the ground floor.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

The resulting room positive aspects from natural light, as a set of ground floor windows now functions as clerestory glazing.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

Most of the remaining ground floor was refurbished to create a green room dealing with out onto the street, as nicely as a practice room for musicians.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

The very first floor grew to become offices, whilst an training studio was designed beneath the roof rafters on the second floor. The architects also located room to slot in an apartment for visiting artists in the attic.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

For furnishings, Haworth Tompkins worked with scenographer Lucy Osborne to develop an interior meant to be reminiscent of a stage set.

Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins

Photography is by Philip Vile, apart from the place otherwise indicated.


Venture credits:

Architect: Haworth Tompkins
Client: Donmar Warehouse
Contractor: 8Build
Structural engineer: Cost &amp Myers
Providers engineer: Skelly &amp Sofa
Acoustic consultants: Gillieron Scott Acoustic Design and style
Amount surveyor: Gardiner &amp Theobald and Jackson Coles
Theatre advisor: Charcoalblue
CDM coordinator: PFB Development Management
Preparing consultants: DP9
Artist: Antoni Malinowski
Scenographer: Lucy Osborne

Donmar Dryden Street by Haworth TompkinsBasement floor program Donmar Dryden Street by Haworth TompkinsGround floor strategy Donmar Dryden Street by Haworth TompkinsVery first floor prepare Donmar Dryden Street by Haworth Tompkins2nd floor strategy Donmar Dryden Street by Haworth TompkinsThird floor strategy Donmar Dryden Street by Haworth TompkinsArea Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here