The Japanese island of Miyako-jima is prone to frequent typhoons, so this kindergarten was planned by studios Hibino Sekkei and Youji no Shiro to provide kids protection from heavy rain and flying debris .

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Found roughly 400 kilometres off the coast of Taiwan, Miyako-jima is the greatest and most populous of the Miyako Islands. Tasked with designing a nursery there, architecture office Hibino Sekkei and sister organization Youji no Shiro, which specialises in design and style for youngsters, had to take into account climate and climate circumstances ahead of anything else.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

“Miyako-jima belongs to a subtropical oceanic climate,” explained architect Taku Hibino. “The creating is required to be closed for producing shade, and also open for ventilation, due to the fact the scorching and humid climate causes several typhoon attacks.”

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Responding to this, the architects created a two-storey framework with a steel-reinforced concrete framework, created to endure a “typhoon invasion”.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Walls are clad in red ceramic tiles, made to match the red roofing components standard to the area, although windows and courtyards are framed by screens and canopies constructed from hollow concrete blocks.


Associated story: Hakemiya Nursery School is developed to remind kids of their properties


Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

“Concrete blocks with holes, a typical building materials from this spot, offer you protection from flying objects and shut out the sunlight while keeping views and wind,” said Hibino.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Named Hanazono Kindergarten and Nursery, the constructing is extended and narrow in program. At one end is a garden featuring playground apparatus and a cave-like grotto, as well as more secluded courtyards and terraces.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

The ground floor was developed as one large continuous area, enabling it to accommodate a variety of pursuits.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

At the north finish, the principal exercise space and an art studio are housed in a single space, separated only by a folding partition. Glass doors at each ends of the space enable play to spill out to the lawn and a central decked courtyard.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

The dining space and kitchen are located across the courtyard, and open out to a narrower deck and garden that faces south.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

“It grew to become 1 huge space and wind blows by way of when you open the windows,” added the architect.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Other features on this level consist of a structure referred to as the shoebox corner, which extends through the facade so that one particular half of it is outside. Its walls are painted with blackboard paint so kids can make chalk drawings on its surface.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Upstairs, there are six rooms in which kids can keep overnight. These have been painted in various vibrant shades and some contain wooden mezzanines accessed by ladders.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no Shiro

Photography is by Studio Bauhaus/Ryuji Inoue.

Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no ShiroInternet site plan Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no ShiroGround floor strategy Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no ShiroFirst floor strategy Hanazono Kindergarten and Nursery in Okinawa by Hibino Sekkei and Youji no ShiroSections Dezeen

Previous articleJulian Lechner Turns Old Coffee Grounds Into Reusable Cups
Next article“Our Lives Are Lived Within The Urban Framework We Construct”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here