Gort Scott Adds Timber-framed Extension To 19th Century Victoria Park House

0
1341

This extension to a Victorian residence in London attributes a decorative wooden ceiling, exposed brickwork and a dining room that opens out to a backyard filled with bushy plants .

House in Victoria Park by Gort Scott

Gort Scott founders Jay Gort and Fiona Scott have been tasked with reorganising and extending a 19th-century residence beside Victoria Park in east London, generating a more generous loved ones kitchen and bringing in more light.


Connected story: Golden public toilet by Gort Scott aims to “inspire self confidence”


An L-shaped extension was additional at the rear of the property, making use of fragments of a preceding 1950s structure that was partly demolished. New openings were then created in the walls to tie the new and outdated spaces collectively.

House in Victoria Park by Gort Scott

The duo – whose past tasks contain a home with rugged stone walls – describe this as “a mindful procedure of editing, taking away as much as including to”.

House in Victoria Park by Gort Scott

“The current strategy of the home was of five separate, small rooms that were dark, inward-dealing with and did not suit the way of life of a growing family members,” explained Gort.

House in Victoria Park by Gort Scott

“By means of selectively getting rid of walls and incorporating new factors it has been achievable to open up the ground floor of the residence, deliver light by way of the depth of the strategy and produce new views out to the lush south-facing backyard,” Gort explained.

House in Victoria Park by Gort Scott

Timber was utilised for both the structural framework and as a cladding for the new construction. Externally, charred larch clads a parapet, contrasting with the sand-coloured brickwork chosen to match the London stock brick of the main house.

House in Victoria Park by Gort Scott

“Burning and blackening the encounter of the larch planks generates a normal weatherproofing layer,” Gort said.

House in Victoria Park by Gort Scott

Within, the extension houses an open-strategy kitchen, dining area and little lounge. This frees up the rest of the ground floor for a lot more formal living rooms and study areas that wrap close to the central staircase.

House in Victoria Park by Gort Scott

Two large skylights deliver plenty of normal daylight down into the new room. These are set within a rough-sawn timber ceiling that is articulated as 3 adjoining squares.

House in Victoria Park by Gort Scott

This ceiling is painted white, while the surrounding walls existing a mixture of deep blue and white paintwork, exposed brick and white ceramic tiles.

“The light-coloured ceiling reflects and diffuses light inside of these spaces, giving a sense of height and generosity,” explained Gort.

House in Victoria Park by Gort Scott

A wall of glazed doors zigzag open to hyperlink the space with the patio and backyard, revealing a pergola-inspired hardwood canopy construction that provides some sun-shading for the dining location.

House in Victoria Park by Gort Scott

A sedum roof additional on top of the extension assists to insulate the framework, but also produces a more desirable see from an upper-floor bedroom, bathroom and stairwell.

Photography is by Andy Matthews.


Task credits:

Architect: Gort Scott
Structural engineer: Constructure
Contractor: The Eco Refurbishment Co

House in Victoria Park by Gort ScottGround floor plan House in Victoria Park by Gort ScottInitial floor strategy House in Victoria Park by Gort ScottPart Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here