David Lebenthal’s Tel Aviv Townhouse Features A Staircase With Shelves Stuck To Its Steel Balustrade

0
2686

A staircase suspended behind a display of steel rods and welded shelves functions inside this house in Tel Aviv, which architect David Lebenthal created for himself and his family members (+ slideshow).

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

The townhouse is positioned in a residential neighbourhood in the south east of the Israeli city, and was created by David Lebenthal Architects to occupy a prolonged and narrow website that shares a get together wall with its neighbour.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

A simple arrangement of stacked boxes generates four floors of residing spaces and a large studio in the basement. A staircase servicing all storeys is positioned towards this exposed concrete surface of the celebration wall.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

“We chose to perform with the extended contour of the site by putting the stairs parallel to the neighbouring house,” architect Tal Shittrit told Dezeen.


Connected story: RA Tasks inserts blue steel staircase into London property for Roksanda Ilincic


“The option of a long staircase even more accentuates the length of the website and its position allows the home to have three open sides.”

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

The staircase is formed of 12-millimetre-thick sheet metal that was folded and welded to kind slimline treads. Slender steel rods spanning the area along its outer edge intersect with the treads to provide stability.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects


Connected story: Plywood staircase by Buj+Colón Arquitectos integrates shelves and cupboards for a tiny flat


In the massive ground floor room – which homes an open-prepare residing, dining and kitchen region – there was space to attach shelves that are welded to the construction to give further rigidity. The irregular arrangement produces a show area for various objects.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

“The determination to have a series of rods as opposed to a closed railing was made to enlarge the space and give a visual connection in between vertical movement and room,” Shittrit extra.

Other examples of staircases incorporating storage contain 1 produced from plywood with developed-in shelves and cupboards, and one more where the balustrade doubles as book storage. The slender sheet-metal profile is also reminiscent of a staircase installed by architect Pitsou Kedem in a Tel Aviv flat.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

The width of the hallway on the first floor restricted the implementation of similar shelves, so flat metal panels are affixed to the vertical rods alternatively. These supply surfaces to which the children’s artworks can be connected making use of magnets.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

The ground-floor living space culminates in sliding glass doors that lead out to a garden at the rear, as properly as a double-height void that is overlooked by a landing next to the master bedroom.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

On the floor over, bedrooms for the two kids adjoin 1 one more to develop a large shared playroom that will sooner or later be divided by the addition of a central furniture unit.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

The bright interior features white walls and large windows that fill the spaces with daylight and search out onto the surrounding backyard.

“The main aim was to create a clean room with a easy materiality that displays a classic Tel Aviv archetype,” Shittrit explained. “The materiality consists of concrete, render, terrazzo, wood and black metal, which are in line with standard building approaches in Tel Aviv.”

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

The house’s rooftop is intended as an further outside area and features a developed-in concrete dining table from which the loved ones can appear out across the city.

The concrete volume containing the staircase at this level is punctuated by a large window and a row of skylights that allow organic light to reach inside.

Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal Architects

Externally, the residence is rendered white. A cantilevered section at the front of the developing offers a sheltered entrance adjacent to the off-street parking spot.

Photography is by Tal Nisim.

Mendelkern by DZL ArchitectFloor programs – click for greater image Mendelkern townhouse in Tel-Aviv by David Lebenthal ArchitectsSections – click for greater image


Connected story: Staircase doubles as a bookcase in London loft conversion by Tamir Addadi Architecture

Staircase doubles as a bookcase in London loft conversion by Tamir Addadi Architecture

Related movie: Related movie: “Sculpture’s present to architecture is the staircase” – Alex de Rijke

Architect Alex de Rijke of dRMM talks to Dezeen about his practice’s Escher-inspired installation of staircases in this film filmed outdoors Tate Modern day in London. Larger model + story »

Far more homes in Israel:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here