David Chipperfield’s Fayland House Conceived As A “large Earthwork” In The English Countryside

0
4019

Pale white brickwork, broad columns and a courtyard planted with trees are all functions of this nation property in the Chiltern Hills by architect David Chipperfield, which was recently named the world’s greatest new property .

Fayland House by David Chipperfield

Developed by the British architect for a house developer and his wife in Buckinghamshire, Fayland Home is a single-storey residence that stretches across a dip in the landscape.

It won 1st prize in this year’s AR Home Awards, organised by the UK’s Architectural Evaluation magazine. The annual accolade is given to the a single-off home judged very best in the world by the magazine’s panel – earlier recipients contain a Vietnam residence with trees on the roof and a self-ample courtyard residence in China.

Fayland House by David Chipperfield

The property is situated in the Chiltern Hills, a densely wooded chalk escarpment of more than 300 square miles. Responding to this, the developing was conceived as a “massive earthwork” dug into the sloping ground.

Fayland House by David Chipperfield

Its roof is set down effectively beneath the level of the tree canopy, although 4 sunken courtyards are concealed behind the walls.


Associated story: David Chipperfield reveals plans for Royal Academy of Arts overhaul


The web site had previously been occupied by an early 20th-century home created up of a series of eight buildings, which includes stables, a fitness center, a greenhouse and an outdoor swimming pool.

Fayland House by David Chipperfield

As with several of his projects – from the Saint Louis gallery in Missouri to his very own office in Berlin – Chipperfield chose to simplify, generating a single 888-square-metre creating all on 1 level.

Fayland House by David Chipperfield

“This array of structures, with each other with difficult landscaping, had accumulated in an ad-hoc manner with minor romantic relationship to every other or to their setting,” mentioned the design team. “The growth presented an opportunity to restore a normal landscape by removing all conflicting functions that had been superimposed onto it.”

Fayland House by David Chipperfield

To negotiate the modifying ranges of the ground, the residence is developed on a 60-metre-wide plinth. The studio describes its as currently being “like a dam sitting on the cusp of the slope”.

A colonnade framed by eleven round columns extends along the complete length of the facade, generating a sheltered outside area that connects with many of the rooms within the creating.

Fayland House by David Chipperfield

An opening in the direction of one end prospects via to the greatest of the house’s 4 courtyards, which kinds the principal entrance. It functions a paved surface, 3 trees and much more sheltered terrace spaces.

Fayland House by David Chipperfield

The walls, the columns and the plinth had been all created using a custom-created white brick, set into a lime mortar that was utilized thickly then sponged off to depart a thin residue behind.

Fayland House by David Chipperfield

“The white colour of the bricks and the lime mortar is reminiscent of the chalk beneath the home,” stated the team. “On the a single hand the home appears as a all-natural escarpment in the landscape, although on the other it affirms itself as a guy-made structure expressed by the robust brick columns placed in front.”

These brick walls have also been left exposed inside the home, sandwiched in between an exposed concrete soffit and a polished terrazzo floor.

Fayland House by David Chipperfield

The principal living room sits among the colonnade and the courtyard, allowing lots of organic daylight and ventilation.

Fayland House by David Chipperfield

Other spaces, such as the kitchen, dining and bedroom regions are organized around the smaller sized courtyards, whilst rooms for visitors are stored separate on the opposite side of the developing.

Fayland House by David Chipperfield

Fayland Residence was completed in 2013, but obtained the AR Residence award in June. The prize was judged by a panel like architects Adam Caruso of British company Caruso St John and Sofia von Ellrichshausen of Chilean practice Pezo von Ellrichshausen.

Fayland House by David Chipperfield

“Fayland Home spots a really big property in a unique landscape with out disappearing,” explained Caruso. “The domestic outdoor spaces, which have often been an problem in English nation houses, are in courtyards, which is an innovation.”

“It takes normal elements and manipulates them,” additional Von Ellrichshausen. “That colonnade in the front and the way it modulates the scale on the landscape is extremely fascinating.”

Fayland House by David Chipperfield

The residence is located just 5 miles away from the River and Rowing Museum at Henley-on-Thames – Chipperfield’s 1st key task in the United kingdom. Other Uk tasks completed by the architect’s company considering that then include the Hepworth Wakefield gallery in Yorkshire and the Turner Contemporary gallery in Margate.

Photography by Simon Menges


Task credits:

Design architect: David Chipperfield Architects
Director: Franz Borho
Project architect: Patrick Ueberbacher
Landscape architect: Christopher Bradley-Hole
Structural engineer: Alan Baxter Associates
Providers engineer: Spink Residence
Amount surveyor: Spink House
Common contractor: Spink Development

Fayland-House_David-Chipperfield_dezeen_8Floor prepare Fayland House by David ChipperfieldSection one particular Fayland House by David ChipperfieldArea two Fayland House by David ChipperfieldSection three Fayland House by David ChipperfieldSegment four Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here