Curved Walls Confuse Perception Of Space Inside Yoga Studio By Clouds Architecture Office

0
2005

White curved walls merge into a tapered ceiling within this yoga and meditation studio in New York, created by Clouds Architecture Office to seem like a fog has descended .

CRS Studio by Clouds AO

Clouds Architecture Office was asked to convert a former office into a local community space suitable for yoga and meditation, but that could also be utilized for other pursuits, such as photography.

CRS Studio by Clouds AO

The architects wanted the room to embody all of its diverse utilizes – so came up with a idea based mostly on the notion of transcending reality.

This concerned getting rid of as a lot of of the room’s hard edges as attainable, creating a volume designed to “recede and disappear, as if a fog had entered the area and obscured its limits”.

CRS Studio by Clouds AO

“Offered the typology of the system, we wished to produce a room that would transport folks to an sudden location the place 1 could overlook the everyday,” Clouds AO companion Ostap Rudakevych informed Dezeen.


Associated story: Allies and Morrison references Brutalism with concrete-clad studio for Rambert Dance Company


“We tried to produce a studio of emptiness for individuals to chill out and focus their mind.”

CRS Studio by Clouds AO

Aiming to partially blur the edges and depth of the area, dampened plasterboard was moulded to create the curved walls.

The architects hoped that by creating a single crease along the curved walls and ceiling, they would supply the space with “aspects of finitude and infinitude, restriction and openness,” reminding occupants that “the edge is meaningful and offers a sense to the room it encloses”.

CRS Studio by Clouds AO

The ceiling tapers in direction of a huge window, which acts as the horizon point of the space.

“The maximal edge which defines the common space within which we all live is the horizon,” stated the architects. “The edge of the horizon anchors us, grounding our psyche”.

CRS Studio by Clouds AO

To accommodate the range of actions taking place in the studio, the architects chose cork flooring for its soft and durable nature.

“It’s an perfect materials for this application considering that it really is cozy against the entire body when sitting or laying down, and it has fantastic acoustic properties,” explained Rudakevych.

CRS Studio by Clouds AO

Just outside the studio, site visitors can hang their belongings on wall-mounted wooden pegs, designed by neighborhood designer Farrah Sit.

Photography is by GION.


Task credits:

Title: CRS Studio
Variety: Studio, Office
Area: New York, NY
Completion: May 2015
Designer: Clouds AO, New York City
Undertaking Designers: Masayuki Sono, Ostap Rudakevych
Lighting Designer: Brian Mosbacher
Consumer: CRS (Center for Remembering and Sharing)
Builder: Toderic Inc
Photography: GION

CRS Studio by Clouds AOFloor plan Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here