Courtyard House By Levenbetts Embraces Its Wooded Landscape In Princeton

0
1402

This residence in Princeton, New Jersey by New York studio Levenbetts is organised around a courtyard, giving views of a personal garden as well as out to the surrounding woodland .

Princeton 02 House by Levenbetts

Set on a 3-acre plot (1.2 hectares) in the affluent university suburb, the 2500-square foot (762 square metres) property is clad in white vertically-oriented corrugated metal with windows cautiously placed to emphasise the vistas of the landscape, in accordance to the architects.

Princeton 02 House by Levenbetts

The web site is a former pine farm, dotted with a grid of one hundred-foot (30 metres) tall trees. The house’s pale metal cladding seems almost white against its surroundings.


Connected story: Corrugated metal clads Brooklyn townhouse by Etelamaki Architecture


The living, dining, and kitchen locations are organized in an L-form around the courtyard. A hallway lined in floor-to-ceiling bookshelves and a staircase to the two second-floor bedrooms frame the other sides of the enclosed garden, which was made by one of the owners.

Princeton 02 House by Levenbetts

The master bedroom suite is positioned behind the library wall. One of the owners is a children’s book writer, so the library was an crucial element of the layout, the architects explained.

Princeton 02 House by Levenbetts

The polished concrete, cross-minimize floors and all-white walls and ceilings are intentionally muted.

“We like the thought of generating a far more neutral interior so that your focus is towards a framed view of the exterior landscape,” Levenbetts principal Stella Betts told Dezeen.

Princeton 02 House by Levenbetts

Some of the windows are placed lower at seat height. A huge square window in the kitchen, for example, interrupts the decrease cabinets.

Princeton 02 House by Levenbetts

The courtyard also generates views through the house. The library, for instance, is visible from the residing and dining room.

Princeton 02 House by Levenbetts

“There is so significantly blurring back and forth from views in and out with the courtyard in the middle of the property and the layers of views in, out and through the property that we did not want to have the outdoors cladding be various from the inside,” Betts stated.

Princeton 02 House by Levenbetts

“We liked the subtle texture of the corrugated metal and how it adjustments throughout the day as the sun moves,” she added.

Princeton 02 House by Levenbetts

The courtyard makes it possible for for ample cross ventilation. Using a related subtractive approach, Levenbetts carved a driveway via a residence on Prolonged Island, New York.

Photography is by Naho Kubota.

Princeton 02 House by LevenbettsConcept diagrams Princeton 02 House by LevenbettsFloor strategies Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here