Concrete Cultural Centre Completed By King Kong In Picturesque French Town

0
1768

The concrete roof of this cultural centre in the French town of Chasseneuil-du-Poitou slopes down to create a cantilevered canopy across the courtyard at its entrance .

La Quintaine by Atelier King Kong

Bordeaux architecture workplace King Kong developed the La Quintaine facility to supply a versatile area for internet hosting festivities and cultural occasions in the town, which is common with visitors due to its picturesque setting. It forms portion of a redevelopment of the area close to the town’s railway station.

La Quintaine by Atelier King Kong

The building’s orientation is intended to avoid noise disturbing the owners of properties on its southern boundary, while its northern edge connects with a new landscaped public area.

La Quintaine by Atelier King Kong

“We wished to generate a extremely spacious creating opening generously onto the gardens close to it,” the architects advised Dezeen. “The really demanding acoustic and technical specifications led us to choose a compact, rigorously economical design, with a clearly voiced architectural stance.”

La Quintaine by Atelier King Kong

The major mass of the developing is formed of concrete, with a band of glazing delivering a welcoming entrance at the north-west corner. Concrete was picked for its thermal and acoustic characteristics and affordability, as properly as to aid the building merge with its urban setting.

La Quintaine by Atelier King Kong

“Heavy concrete is one of our favourite components to operate with,” stated the architects. “Not only for its technical specificities, but also its acoustic and aesthetic attributes. The blend of concrete and glass goes hand in hand with the easy volumes of the style and generates exclusive spatial relationships amongst inside and out.”


Relevant story: Ateliers O-S adds golden metal walls to cultural centre beside a French cemetery


A large foyer that occupies the building’s angular prow is lined with glazing that faces the public plaza and newly landscaped gardens. This double-height space includes a reception and informal seating area, featuring geometric modular benches and stools that recall the centre’s irregular volume.

La Quintaine by Atelier King Kong

A glazed courtyard containing plants sits opposite the entrance to enable far more normal light to attain the interior and offer a sense of nature extending into the developing. A corridor along a single side of the courtyard prospects in the direction of washrooms and a catering region.

La Quintaine by Atelier King Kong

The glass wall flanks another room in the direction of the rear of the constructing, from which doors open onto a massive wooden deck. This area functions as an extension of the main hall when it is used for parties or formal events, offering a connection between the interior and the gardens.

La Quintaine by Atelier King Kong

“When the banqueting hall is opened onto the exterior spaces, it delivers a terraced room which plays on the organic incline of the land, growing above the entrance courtyard like a superb podium,” stated the architects.

La Quintaine by Atelier King Kong

A folding acoustic partition makes it possible for the hall to be closed off so it can function as an auditorium. Tiered seating dealing with the stage can be partly retracted to enhance the available floor area.

La Quintaine by Atelier King Kong

“Meticulous consideration was paid to the hall’s acoustics, and this had a wonderful influence on aesthetic alternatives,” additional the group. “Lighting was also taken care of with the utmost care and the ceiling lights chosen suit the hall’s use the two as a room for the doing arts and banqueting.”

La Quintaine by Atelier King Kong

A wall at the rear of the stage consists of various openings leading to the storeroom behind. The backstage area connects with a committed entrance for artists, from which they can ascend a spiralling staircase to the dressing spot.

La Quintaine by Atelier King Kong

A corridor leads from a initial-floor foyer previous the washrooms to the dressing rooms at the far end, which every have a private balcony.

La Quintaine by Atelier King Kong

Technicians pass by means of a separate set of double doors to entry a gangway leading to the lighting desk and sound management rooms.

La Quintaine by Atelier King Kong

The constructing sits within landscaped grounds that offer an desirable setting for parties and events as properly as accommodating the required infrastructure.

La Quintaine by Atelier King Kong

An access road in direction of the rear of the plot leads to a huge vehicle park and service yard, exactly where deliveries can be created to a covered loading deck or to the cafe and bar.

Photography is by Arthur Péquin.

La Quintaine by Atelier King KongInternet site strategy La Quintaine by Atelier King KongGround floor strategy La Quintaine by Atelier King KongInitial floor program La Quintaine by Atelier King Kong2nd floor prepare La Quintaine by Atelier King KongRoof plan La Quintaine by Atelier King KongArea a single La Quintaine by Atelier King KongPart two Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here