Concrete Canopy Creates Two-storey Terrace For Home And Clinic By Graux & Baeyens

0
1159

Graux &amp Baeyens Architecten has divided an old Flemish-design property in Belgium into a psychotherapy centre and apartment, putting in a concrete canopy to give each space its personal outside area .

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

Named Omsorg, the project involved a comprehensive renovation of the run-down 3-storey house in Ename, while the new concrete platform was set up in the garden to create both a shelter above the existing patio and a new initial-floor terrace.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

“The property hosts a psychotherapy centre and a dwelling, and the two declare a romantic relationship with the garden,” explained studio founders Koen Baeyens and Basile Graux, who are primarily based in close by Ghent.

“This stalemate is lifted by introducing a concrete canopy in the backyard,” they said.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

The introduction of the concrete structure gives every single house its personal private outdoor spot, even though also making it possible for both sets of occupants access to the communal garden beyond.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

The platform also served other purposes. Most importantly, it allowed the architects to extend the ground floor out towards the backyard, allowing adequate area for 5 consulting rooms inside the clinic. It also frames a parking room.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

Most of the bodyweight of the platform is supported by 3 concrete walls. The positioning of these was planned carefully to ensure that an present garden wall could be retained.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

“We desired to preserve the old wall that divided the garden in two,” Graux told Dezeen.


Related story: Copper-clad property by Graux &amp Baeyens will alter colour more than time


“Keeping the wall permitted us to create the more intimate zone for the practice rooms, whilst the rest of the backyard can be employed for other occupations.”

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

The concrete types had been cast against timber, giving them a stripy texture. “The rawness and simplicity of the materials is interesting,” additional Graux.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

Within, the previous layout was discarded in favour of a symmetrical arrangement much more akin to this type of residence.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

“The property was completely dilapidated and had been refurbished several instances more than the last a hundred years,” mentioned Graux. “The authentic framework of the symmetrical floor prepare, typical for this sort of home, was fully gone. We had to commence from scratch.”

Omsorg-by-Graux-and-Baeyens-architects_dezeen_468_15

“Our method was to restore this former balance in all programs,” Graux added.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

For the clinic, this concerned arranging a meeting space and the five consulting rooms around a core of staff amenities.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architects

The apartment functions a much more open-strategy layout – six equal-sized rooms with minimum partitions occupy the first floor, while a wooden staircase prospects up to the second-floor loft.

Photography is by Denis De Smet.

Omsorg by Graux &amp Baeyens architectsDiagram Omsorg by Graux &amp Baeyens architectsArea program Omsorg by Graux &amp Baeyens architectsFloor ideas Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here