A cylindrical tower clad in weathered steel types part of this extension to a 19th-century stone cottage in the English countryside, made to recall a gasworks that previously stood on the website.

Gasworks cottage by Chris Dyson

Tasked with producing added room for the future requirements of the cottage’s owners, Chris Dyson Architects developed the annex to change a derelict gasworks that had once served a close by country residence.


Relevant story: The Corten Property by DMOA architecten is surrounded by weathered steel fins


Gasworks cottage by Chris Dyson

The property is situated in rural Gloucestershire, so the majority of the annex comprises a single-storey 120-square-metre structure influenced by standard vernacular barn buildings. The two-storey tower sits alongside, evoking the physical appearance of a fuel storage cylinder.

Gasworks cottage by Chris Dyson

Each structures are clad with rusty Corten steel, intended to reinforce the visual connection among past and present. Corrugated steel sheets form the walls and roof of the new addition, even though the tower is clad in curving panels.

Gasworks cottage by Chris Dyson

“The steel envelope sits on a sustainably sourced timber frame and pays homage to the building’s industrial past, even though generating a striking contrast to the principal developing,” said the studio in a statement.

Gasworks cottage by Chris Dyson

“The new annex is deliberately distinct from its surroundings but with imaginative use of supplies and massing functions gently with the landscape encircling an external courtyard.”

Gasworks cottage by Chris Dyson

A glazed corridor with a pitched roof connects the kitchen of the existing cottage with 4 bedrooms contained in the single-storey extension.

Gasworks cottage by Chris Dyson

Doors integrated into the glazing open the room out to a horseshoe-shaped courtyard at the rear of the creating.

Gasworks cottage by Chris Dyson

The corridor’s curved wall follows the line of a circular brick pit from the gasworks that was filled in to generate the courtyard. A big valve and pipes that emerge from the ground close to the main property offer a symbolic remnant of its former use.

Gasworks cottage by Chris Dyson

The bedrooms are arranged close to the finish of the courtyard and look out on the opposite side towards the surrounding woodland. Large skylights in the sloping ceilings fill these rooms with all-natural light.

Gasworks cottage by Chris Dyson

Brilliant en suite bathrooms with shower regions enclosed by glass bricks are linked to massive dressing rooms.

Gasworks cottage by Chris Dyson

The tower includes two levels of research spaces. A wooden staircase at the end of the glass-lined corridor ascends to the very first floor, and is illuminated by a narrow skylight.

Gasworks cottage by Chris Dyson

Vertical windows inserted into the circumference of the tower also allow views by means of from the courtyard to the countryside past.

Gasworks cottage by Chris Dyson

Photography is by Peter Landers.

Gasworks cottage by Chris DysonGround floor program Gasworks cottage by Chris DysonInitial floor plan Dezeen

Previous articleRound Rug: 30 New Proposals!
Next articleEmilio Nanni’s Spy Chair Features A Thin Seat To Expose Its Frame

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here