Ayeneh Office Gives Tehran Apartments A Textured Facade With Ridged Granite And Slatted Timber

0
2584

Slatted timber shutters give privacy and shade for this Tehran apartment block by neighborhood firm Ayeneh Office, and line up with its ridged granite facade .

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

Andarzgoo Residential Developing was developed by Ayeneh Office for a internet site close to Andarzgoo Boulevard – a lively, upmarket location in the north of the Irani capital.

The block stands on a narrow alley near other buildings of various heights and materials, so the architects in charge Ali Dehghani, Ali Soltani and Atefeh Karbasi chose to give it a straightforward, restrained exterior.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

“The adjacent buildings have been chaotically constructed, so we developed a neutral, formless facade to give the alley a calmer good quality,” they stated. “Our strategy was primarily focused on the avoidance of a complicated presentation.”

The 6-storey developing has a tiny automobile park on the ground floor, and a single apartment on each of the floors above. There is also a basement housing a health club, mechanical rooms and storage.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

Regional zoning principles prevented the architects from adding balconies at the front of the constructing, so they inserted deep glazed recesses into each and every apartment as an alternative, which offer internal terraces, and carry light and ventilation into the living spaces.


Relevant story: Folding shutters create various levels of privacy for Porto townhouse


“These transparent volumes can be utilised for storing plants, and can also be a nice spot for sitting, smoking or barbecuing,” the architects told Dezeen.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

The 5 apartments each have an open-plan residing space and dining region at the front, and three bedrooms and two bathrooms at the north-dealing with back, which are arranged in a C-shape close to a void to make sure they get ample daylight.

“We placed the private places at the back, and the communal areas along the principal facade, which faces south-west, to invite sunlight within the main living room,” explained the architects.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

To block direct sunlight from the west, which hits the apartments in the afternoon, the architects additional the timber shutters. These sit flush with the granite exterior when closed.

“We produced a moveable wooden shell, with slats that are in ideal harmony with the ridged stone facade,” they stated.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

Other buildings featured on Dezeen that consider a comparable method to supplying privacy and shade consist of a Vietnamese guesthouse covered in multicoloured shutters, and a São Paulo apartment block that can be opened up or closed down with folding perforated panels.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

The shutters of Andarzgoo Residential Constructing are manufactured from ThermoWood – a pine that has been heat-treated to boost its stability, creating it suitable for the climate in Tehran, where average temperatures can selection from one degree Celsius (33.eight degrees Fahrenheit) and 37 degrees Celsius (98.six degrees Fahrenheit) throughout the year.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

The architects used factory offcuts of granite for the building’s facade, which were laid in strips of various depths to develop a ridged surface.


Connected story: Concertina shutters shade the windows of Naud &amp Poux’s Paris retirement house


“We wished the flat facade to have texture, so it did not seem too uniform,” they mentioned. “In addition, utilizing offcuts of granite allowed us to lessen the value of the project by a minor.”

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

The ridged granite surface also continues within on some walls to develop a visual connection in between the interior and the exterior.

Andarzgoo residential building by Ayeneh Office

The developing was constructed with a steel frame and took 1 yr to comprehensive.

“Utilizing a concrete structure would have made the constructing procedure longer. Furthermore, steel allowed us to be a lot more precise,” mentioned the architects.

Photography is by Farshid Nasrabadi.

Andarzgoo residential building by Ayeneh OfficeSite plan Andarzgoo residential building by Ayeneh OfficeGround floor strategy Andarzgoo residential building by Ayeneh Office2nd floor prepare Andarzgoo residential building by Ayeneh OfficeFourth floor plan Andarzgoo residential building by Ayeneh OfficeExtended area   Andarzgoo residential building by Ayeneh OfficeCross segment

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here