Werner Sobek’s Y1 House Comprises Two Stacked Blocks On Top Of A Former Sand Mine

0
1944

This residence in France’s Massif Central area attributes a lower storey inserted into a disused sand mine and a glazed upper storey supplying views of the surrounding volcanic landscape (photographs by Zooey Braun + slideshow).

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Made by Stuttgart company Werner Sobek – whose previous projects include a enormous cantilevered altar – the Y1 house is a family members residence that aims to merge with its organic setting, just outside the town of Yssingeaux.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Possessing scoured the reduced reaches of a hill in the region for a ideal plot, the clients and architects came across a former open-pit sand mine that afforded an possibility to partially embed the residence in its site.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

“The ground floor of the cellarless creating is completely huddled down in the pit, generating it only partially noticeable from the outdoors,” explained the architects.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

“The features of the reduce storey all serve to underscore the artistic goal of totally like – or, far more precisely, integrating – the ground floor into the present all-natural surroundings.”

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

This lower volume is made up of a reception spot and workspace, a garage, a swimming pool, technical rooms and two self-contained apartments, and these are all organized around a glazed central courtyard.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Black cement boards clad the entirety of the steel-reinforced concrete structure, providing it a monolithic appearance.


Related story: Chestnuts House in France characteristics a courtyard room and a private art gallery


Its integration into the hillside is reinforced by landscaping that extends up and close to the elevations at the front of the site.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Towards the rear, exactly where the hillside rises behind the house, retaining walls manufactured from substantial blocks of stone produce a transition in between the building and the herb garden and lawn.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Perched on best of the strong ground floor is the slightly offset transparent box containing the kitchen, dining and living spaces, along with a master bedroom suite. A staircase and lift connect the two ranges.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

The glazing that envelops the upper storey gives uninterrupted views of a landscape dominated by the cones of extinct volcanoes, with the rear elevation hunting out onto the backyard.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Only the first floor volume rises over the existing level of the slope, and its transparency implies it can barely be witnessed from the nearby town and roads.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

The courtyard at the centre of the ground floor permits organic light to attain the surrounding spaces, which includes the swimming pool. Nearby herbs and flowers planted in beds all around its edges provide a normal complement to the sky over.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Inner spaces characteristic organic stone flooring and predominantly white surfaces to emphasis focus on the planting in the ground-floor courtyard, as effectively as the expansive views from the upper level.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek Group

Architects are increasingly taking standard volumes and stacking them askew to develop striking new types. Other homes that follow the trend contain a residence with a bridging upper storey in Switzerland and a 3-pronged home in New York state.

Photography is by Zooey Braun.

Wohnhaus Y1 by Werner Sobek GroupWebsite strategy Wohnhaus Y1 by Werner Sobek GroupGround floor strategy Wohnhaus Y1 by Werner Sobek GroupVery first floor strategy Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here