Tato Architects Updates A Traditional Japanese House With A Curved Plywood Interior

0
1263

Tato Architects has replaced all of the walls inside a traditional Japanese house with curving plywood screens .

House in Kamisawa by Tato Architects

Studio founder Yo Shimada was asked to renovate the single-storey residence for a younger couple. The developing had previously been divided into 6 principal rooms, but the Japanese architect felt an open-prepare layout would be more appropriate.

House in Kamisawa by Tato Architects

“A pure Japanese design and style, the current residence contained numerous rooms, which appeared to be unsuitable for a young couple who were starting a new daily life there,” he explained.

House in Kamisawa by Tato Architects

The entire interior was stripped bare, exposing the wooden structural framework. Storage regions and modest rooms were then constructed into a side wall, whilst the rest of the room was divided by two curving lengths of plywood.

House in Kamisawa by Tato Architects

Tato Architects first attempted out this method in 2013 for a public toilet building on Shodoshima Island, but Shimada felt that the notion would be a lot more profitable utilized to an old creating rather than a new construction.

House in Kamisawa by Tato Architects

“The tight schedule didn’t permit us to commit time seeking for a appropriate present building,” he mentioned. “Even so, since then, we have witnessed a distinctive likely for reconfigurations where spaces are divided by curved walls that are not associated to the outer construction.”

House in Kamisawa by Tato Architects

Named House in Kamisawa, the 87-square-metre structure is situated in Japan’s Hyogo Prefecture. The front of the building is made to be much more open strategy to make the most of a narrow backyard.

House in Kamisawa by Tato Architects

Two plywood screens have been extra – a single along the north-eastern side that encloses a bedroom and adjoining closet, and one particular in direction of the back that wraps a bathroom and guest bedroom.

House in Kamisawa by Tato Architects

Since of the restricted budget, the authentic plan was to use twenty-millimetre-thick plywood. On its own this materials proved to be also flimsy, so it was replaced with a framework of steel rods, sandwiched between plywood layers.

House in Kamisawa by Tato Architects

“The easy gesture designed a new room, although the history of the house remained,” added the architect.

House in Kamisawa by Tato Architects

The leftover space in front of the curved screens accommodates a living room, dining region and kitchen island. Glass walls also enable this area to be opened out to the garden, which now features a timber patio deck.

House in Kamisawa by Tato Architects

A new mortar floor was set up, integrating underfloor heating, even though the bathroom is lined with polycarbonate plastic.

House in Kamisawa by Tato Architects

There is also a modest loft room positioned above the major bedroom, which can be accessed employing a ladder.

House in Kamisawa by Tato Architects

For the house’s exterior, Shimada chose a new cladding of charred cedar boards.


Undertaking credits:

Design and style: Tato Architects – Yo Shimad
a
Crew: Yo Shimada, Keita Kurokoshi
Development: Kyowa Techno

Exploded diagram House in Kamisawa by Tato ArchitectsSite strategy House in Kamisawa by Tato ArchitectsFloor program House in Kamisawa by Tato ArchitectsPart Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here