Gabled Extension By BKK Architects Borrows The Form Of A Doll’s House

0
1079

A doll’s home supplied the inspiration for this extension to a house outdoors Melbourne, which features a gabled profile, a easy gridded layout and a transparent rear facade .

Doll's House by BKK Architects

Made by neighborhood company BKK Architects, the rear extension practically doubles the size of a single-storey loved ones residence in Northcote, a suburb north-east of the city centre, producing a lot more generous living spaces and a new master bedroom.

Doll's House by BKK Architects

The architects chose a conventional children’s doll’s home as the starting point for the design, simply because they felt it represented a single of the most versatile arrangements of residing space. They avoided inserting walls, and alternatively designed furniture to divide up the area.

Doll's House by BKK Architects

“The doll’s property is an idea about providing flexible, extremely sustainable living that is responsive to its context and able to adapt to the altering demands of a loved ones over a extended life-span,” stated the staff in a task description.


Related story: Bijl Architecture reinterprets the conventional Dutch gable for a Sydney residence


“Shared tips of creativity, craftsmanship, perform and imagination underpin this house, while also mirroring the versatility of a doll’s property, in which a bedroom can become a residing area or dining room by just moving furnishings or joinery,” they added.

Doll's House by BKK Architects

The extension – also named Doll’s House – comprises a two-storey volume with a common gabled type. It rises over the gable-and-valley roof of the major home, meaning its peak can spotted from the street.

Doll's House by BKK Architects

Like the existing house, the new structure is made from timber. This is most visible at the back, the place columns and beams frame a little seating spot amongst the house and the backyard.

The entire rear facade is glazed, which aids to emphasise the doll’s property reference by mimicking the open back of the toy structure, and also makes it possible for every single space to open out to the garden.

Doll's House by BKK Architects

“There is a nostalgic reference to the child’s easy drawing of a home in its most basic type, with smoke billowing out of the chimney – a spot of happiness and material,” explained the group.

“The facade is based mostly on the opening credits of the children’s programme Playschool, the place each and every window is various and provides a portal into some other planet.”

Doll's House by BKK Architects

The ground floor of the new structure is slightly sunken beneath ground, helping to mediate between the garden and the floor level in the major residence.

One side of the space contains a living region, while the other accommodates a kitchen and dining area. All 3 spaces are united by a floor of hexagonal black tiles and a wall of books that stretches from floor to ceiling.

Doll's House by BKK Architects

Other prominent materials in this room consist of grey brickwork, stone countertops, and decorative green wall tiles.

“Components have been carefully chosen for their ability to demonstrate a level of craft from oversized exposed timber beams to hand-painted tiles by the owner,” said the architects.

Doll's House by BKK Architects

The creation of these new spaces freed up room in the primary property for a children’s playroom and an art studio, although the addition of a new upstairs floor brings the complete amount of bedrooms up from two to 3.

Externally, the sidewalls and roof of the extension are clad with steel panels by producer Colorbond, making it achievable to generate black and white stripes.

Doll's House by BKK Architects

According to the designer, this was intended to reference the building’s impressive thermal efficiency and ventilation.

“The striped facade is borrowed from zebras, the only equine animal to live in the savannahs,” they stated. “When captured by thermal imaging, zebra stripes show huge temperature differentials across the different colors, producing small currents of airflow across their bodies.”

Doll's House by BKK Architects

The last step was to enhance the backyard, the place concrete planters, drystone walls and cobbled paving are complemented by fruit trees, wildflowers, edible plants and vegetables including tomatoes, pumpkins and beans.

Photography is by Shannon McGrath, apart from exactly where otherwise indicated.


Task credits:

Architect: BKK Architects
Undertaking staff: Simon Knott, Adi Atic and Madeleine Beech
Builder: Creo Libera Jeremy Dickson and Julian Woodhouse
Structural engineer: Perrett Simpson Stanton
Constructing surveyor: Group II
Costing: Building, Planning and Economics
Electrical: C&ampB Electrical
Plumbing: Green Light Plumbing
Painter: JT Colourtone
Joinery: The Cabinet and Furnishings Shop
Landscape layout: Tai Snaith
Landscape contracting: Architectural Plants

Doll's House by BKK ArchitectsGround floor prepare Doll's House by BKK ArchitectsVery first floor strategy Doll's House by BKK ArchitectsExtended section Doll's House by BKK ArchitectsCross part Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here