Design Systems Uses Low Lighting And Marble To Create “cold And Lonely” Mood Inside Tuve Hotel

0
3324

Atmospheric photographs of a Swedish lake provided the reference material for this Hong Kong hotel, which Design and style Techniques has lined with flecked marble and textured concrete .

TUVE by Design Systems

A hotelier approached the Hong Kong style studio with a set of images by Danish architectural and landscape photographer Kim Høltermand.

The Tuve photoset, after which the hotel is named, attributes misty lake-side scenes and half submerged rocks.

TUVE by Design Systems

Høltermand describes his images as obtaining a “cold and lonely” mood – a feeling Design Methods tried to capture through the use of mottled grey components in the 66-room boutique hotel in Hong Kong’s Eastern District.

TUVE by Design Systems

“The consumer would like to differentiate the hotel by rarity,” explained Design Systems’ Harriet Ka Ling Li.

“Endorsing an substitute knowing of rarity, we refrained from making use of the most exotic components and the most exquisite fabrics or designer furniture to develop a luxurious hotel.”

TUVE by Design Systems

Every of the £200-per-night rooms characteristics grey marble, concrete and timber surfaces, while bathrooms have walls with swirling grey and white patterns.

TUVE by Design Systems

Doors manufactured from gridded reinforced glass give the domestic spaces an visual appeal far more akin to offices.


Associated story: Monolithic marble partition perches on leading of a steel fireplace in Antwerp penthouse


“We select to use relatively frequent resources such as concrete, galvanised mild steel, brass, oak and wired glass,” said Li.

“The challenge is to boost the materials’ all-natural attractiveness and unleash layout choices. We do so by exploring material textures with surface therapy tactics, and by use of lighting.”

TUVE by Design Systems

“We really feel that the term luxury has a lot been vulgarised these days,” she continued. “Rather, we desire the term refinement. Refinement goes past the surface.”

TUVE by Design Systems

An arched entrance hall by a set of battered metal doors prospects from the street into the lobby. Its curving walls feature board-marked concrete and the floor is of smooth slabs of grey-veined marble.

TUVE by Design Systems

Low-level lighting along the base of the concrete walls guides the way along the gloomy tunnel-like area to a set of imposing metal gates.

TUVE by Design Systems

“We have produced a sequence of fantastical scenes, starting from the patrons’ arrival, via the entrance gate into the solemn corridor through the lift to the reception lobby, and the tranquil area-level lift lobby,” mentioned Li.

“Such choreography of spatial surprises prepares the patrons for the space, the location.”

TUVE by Design Systems

Speckled lighting illuminates the hotel lobby, exactly where a reception desk sits below a perforated metal ceiling. A pair of lifts transport guests to the suites above, which are linked by a network of stark-white corridors.

TUVE by Design Systems

In each and every of the rooms, a pale wooden box opens to reveal a desk and minibar. A door folds from the side of the cabinet to reveal shelves with tea-making equipment, even though a lid lifts from the best to permit access to the desk and a chair.

TUVE by Design Systems

Patches of carpet placed under the cabinets offer a homely accent that contrasts the hard supplies utilised elsewhere. Greater suites with integrated tables feature desktop versions of the minibar.

TUVE by Design Systems

“By unfolding the spaces and specifics layer by layer, the patrons will be ready to find out the hotel’s refinement and hidden beauty, making the sojourn an knowledge of serendipities,” said Li.

TUVE by Design Systems

The rooms are furnished with stools made from lumps of roughly-hewn marble, whilst the surfaces of brass switch plates have been left to oxidise.

TUVE by Design Systems

Wells moulded into the ceilings of the rooms hold disk-shaped uplights that emanate a soft yellow-tinged glow.

TUVE by Design Systems

“Light is a universal layout language that is able to induce emotional resonance in travellers of all cultures and genders,” stated Li. “Both organic or artificial, it is the medium that makes it possible for components to express their special qualities: to reveal textures, to shine, to cast shadows.”

TUVE by Design Systems

Previous projects by the studio include a Shenzhen penthouse featuring a lawn shaped like a miniature mountain range and a management space at Hong Kong’s international airport with a faceted ceiling.

Photography is by Matteo Carcelli and Style Programs.


Undertaking credits:

Client: Tuve
Designer: Layout Systems Ltd
Project Staff: Lam Wai Ming, Kent Wing Kin Wong, Phoebe Wai Fung Chu, Zhang Xing, Kurt Kin Lung Chung, Fang Huanhuan
Sketches: Jada Jinglu Zheng

TUVE by Design Systems Sketch of the ground floor TUVE-by-Design-Systems_dezeen_1_1Entrance corridor strategy, ground floor TUVE-by-Design-Systems_dezeen_2_1Reception lobby, very first floor TUVE-by-Design-Systems_dezeen_3_1Common room program TUVE-by-Design-Systems_dezeen_4_1Premier space program Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here