Concrete Home By Takuro Yamamoto Architects Overlooks An Allotment And Woods Near Tokyo

0
1005

A bright orange wall screens a staircase that prospects to a bathroom on top of this concrete property in Tokyo by Takuro Yamamoto Architects (+ slideshow).

H-Orange by Takuro Yamamoto

The family house, named H-Orange, sits on a narrow plot between another property and the perimeter wall of a small field filled with allotments.

To provide a degree of privacy for the residents, the Tokyo firm directed a windowless wall towards the neighbouring building and arranged openings mainly along its western side.

H-Orange by Takuro Yamamoto

Glazed living spaces are positioned on the initial floor of the constructing to benefit from views above the top of the brick perimeter wall to the allotments and woods past.

H-Orange by Takuro Yamamoto

Like the firm’s Little House Large Terrace, H-Orange functions a large patio that supplies the family members with personal outdoor space on the first floor. This will take the form of an L-shaped terrace that wraps about the exposed-concrete lounge and dining area.

H-Orange by Takuro Yamamoto

“To emphasise the scene of the woods and large blue sky over the discipline, the west side of the first floor is widely opened with horizontal windows, and a large open-air terrace,” explained the studio.


Associated story: White Cave Property by Takuro Yamamoto Architects


“But the see of the discipline itself is not truly gorgeous because it was insensitively walled by bricks and these walls seemed to give closed feeling of the spot.”

H-Orange by Takuro Yamamoto

The answer was to include a 12-metre-lengthy tilted beam along the front of the terrace, blocking views of the offending wall beneath and also rising the privacy of the house.

H-Orange by Takuro Yamamoto

The beam tilts outwards, with a prolonged narrow gap along the base to maximise the sum of natural light that reaches the terrace.

H-Orange by Takuro Yamamoto

“An ordinary vertical reduced wall is ample for these purposes, but this kind of variety of wall would make the open-air terrace dark and harm the spacious feeling,” said the architects. “The “tilt beam” is lifted slightly over the floor to form a slit of light and tilted outwards to make the surface of the beam brighter with sunshine.”

H-Orange by Takuro Yamamoto

“The height of the ’tilt beam’ was meticulously made the decision to minimize off the reduce half of the scene from inside, and so the views from the terrace and the residing area consist only of pure blue sky and green woods, and the open-air feeling of the residence is emphasised.”

H-Orange by Takuro Yamamoto

A timber staircase that hyperlinks the ground floor garage and bedrooms with the lounge and bathroom over is hidden behind a slab of orange-painted concrete.

H-Orange by Takuro Yamamoto

The stairs rise via an atrium over the lounge to the bathroom, which is positioned on a tiny 2nd storey. Here, picture windows and skylights are positioned to take advantage of the views.


H-Orange by Takuro YamamotoSite prepare – click for bigger image H-Orange by Takuro YamamotoGround floor program – click for bigger image H-Orange by Takuro YamamotoInitial floor program – click for bigger picture H-Orange by Takuro YamamotoInitial floor – click for larger image H-Orange by Takuro YamamotoArea – click for greater image


Connected story: Small Residence Big Terrace by Takuro Yamamoto Architects features an elevated yoga terrace

Little House Big Terrace by Takuro Yamamoto Architects features an elevated yoga terrace A pair of massive terraces channel through one side of this white residence in Tokyo by Takuro Yamamoto Architects, providing residents with an outdoor yoga space and a sheltered parking spot (+ slideshow). More »

Connected film: Optical Glass Property by Hiroshi Nakamura &amp NAP

A tree-filled courtyard is glimpsed via the shimmering glass-brick facade of this home in Hiroshima, developed by Japanese architect Hiroshi Nakamura. Larger model + story »

More Japanese homes:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here