Archi-Union Architects Completes Shanghai Arts Space With Sweeping Concrete Walls

0
1782

Board-formed concrete surfaces curve close to the central staircases of this contemporary arts centre finished by Archi-Union Architects in Shanghai’s West Bund district .

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Shengliang Su

Shanghai-based Archi-Union Architects designed Fu Room as a non-revenue centre for artwork, architecture and neighborhood projects.

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Shengliang Su

Its area shut to the Huangpu River and just a couple of blocks from the historic Longhua Temple areas it at the heart of an spot that is undergoing rapid cultural growth.

The ShangART Gallery, Shanghai Art Fair Center and various architecture practices are all located nearby, as is the Extended Museum West Bund, which was shortlisted in the architecture group at this year’s Types of the Yr Awards.

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Hao Chen

The 368-square-metre Fu Space provides exhibition spaces and community facilities across several staggered storeys on a compact site.

The complex curves of its concrete surfaces recall the twisting fins surrounding a fireplace at a property in Argentina and the billowing concrete walls that lengthen from the facade to the interior of an Iranian property.


Associated story: Curving concrete creates a tunnel by way of Tokyo residence by Makiko Tsukada


The gallery’s layout had to get into account pedestrian walkways and streets located on 3 sides, as well as offering a direct connection with the adjacent Shanghai Artwork Honest Center on the second storey.

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Shengliang Su

The layout responds to the demanding dimensions and practical demands of the internet site, placing a concentrate on soft varieties that emphasise the transitions between indoor and outdoor spaces.

“The primary concept is to set up a excellent soft joint for the total local community,” the design group explained in a undertaking statement. “The evaluation prospects to a type-obtaining method all through the geometry of the web site.”

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Hao Chen

Concrete was employed during the building to generate curving surfaces within the circulation regions that connect the geometric multifunctional rooms.

These incorporate two four.2-metre-higher spaces on one side of the central staircase and 3 two.8-metre-high rooms for exhibitions and occasions on the other.

“The inspiration of the material to attain this softness comes from the concrete of the platform, which was initially cold and tough,” the architects added. “If we use the mould method, we can actually apply the concrete to any soft surface.”

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Hao Chen

On the building’s exterior, double-curved walls produce seamless connections among the a variety of amounts, which includes an angled protrusion on the roof that is made up of windows for illuminating the stairwell.

The shifting perspectives seasoned throughout the interior are influenced by traditional Chinese backyard designs, which aim to generate a sense of scale inside of a small spot by introducing a range of viewpoints.

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union Architects Photograph by Hao Chen

The uncommon geometry of the walls and ceilings also accentuates the soft all-natural light that enters the creating by way of big windows and falls on the gently sweeping surfaces.

Photography is by Hao Chen, Shengliang Su.


Venture credits:

Architect: Archi-Union Architects – Philip F Yuan
Style staff: Alex Han, Xiangping Kong
Structural engineer: Zhun Zhang

FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsWeb site prepare FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsGround floor program FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsGround floor intermediate plan FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsFirst floor program FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsFirst floor intermediate plan FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsRoof strategy FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsSegment 1 FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsSection two FU-SPACE on the West Bund by Archi-Union ArchitectsSegment 3

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here