Angled stone surfaces develop zigzags across the facade of this hospital creating in Copenhagen by Danish company 3XN (+ slideshow).

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

Copenhagen-based 3XN developed the 7,400-square-metre building for the city’s Rigshospitalet. It replaces an outdated facility that is slated for demolition to make way for the hospital’s new North Wing treatment method centre.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

The developing is described as a Patient Hotel, as it provides accommodation for individuals who are self-ample but are either undergoing long-phrase treatment or looking for respite from the clinical setting of standard hospitals.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

The design team was asked to create a supportive and comfortable surroundings for patients that incorporates attractive communal spaces.

There are 74 patient rooms spread across the three reduced ranges, with administrative facilities accommodated on the upper storeys.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

The reception region is staffed by nurses, whilst hotel assistants and a nutritionist are also offered to assistance the needs of the patients.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

“This is not a healthcare facility in that the visitors do not get treatment right here, but it needs to accommodate individuals who may have specific disabilities or temporary difficulties due to their well being circumstance,” explained 3XN founder and innovative director Kim Herforth Nielsen.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

“It is actually a hybrid, blending some aspects of the healthcare setting, this kind of as a need for hygienic materials that are simply cleaned, with a hospitality setting that provides a warm and comfy surroundings, amenities like refrigerators and world wide web in the rooms, and lounges on every floor,” he told Dezeen.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

The developing comprises two distinct V-shaped volumes that are stacked on leading of one particular yet another in an inverted formation.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

“The shift in the massing displays the two programmatic employs of the developing,” Nielsen explained. “The lower floors residence the Patient Hotel, while the best 3 floors are devoted to the hospital administration.”


Relevant story: 3XN reveals “dynamic, undulating” layout for Swiss Olympic headquarters


The form and materials are meant to tie in with the aesthetic of the surrounding campus. Local Jura stone cladding is used across the facades and will also be utilized to the new North Wing developing, which 3XN is at present doing work on.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

Angled walls create a sawtooth profile across the building’s facades that aids to include visual interest to the exterior and shade the spaces within. On the patient accommodation levels, these surfaces separate personal balconies that are pointed in the direction of the adjacent park.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

Two glass-roofed atria permit daylight to attain deep into the centre of constructing. These naturally-lit spaces accommodate reception and waiting areas, as properly as circulation spaces like open staircases.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

“We have developed a creating with these open atria to provide excellent visual contact, alternatively of the closed corridors generally associated with hospitals,” Nielsen additional.

“In addition, we ensured that ample daylight and warm components and colours develop a welcoming and pleasant atmosphere, which serves as a comforting atmosphere throughout a challenging time period.”

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

Natural oak flooring and red accent walls give the ground floor lobby a warm and cozy come to feel, while the locations for personnel are differentiated by the use of black flooring.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

In addition to the patient hotel, 3XN designed a parking facility on the edge of the hospital campus that functions facades formed of twisted aluminium fins.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

The gaps between the metal surfaces generate an irregular pattern that shifts when viewed from distinct angles and references the organic construction of trees.

Rigshospitalet by 3XN in Copenhagen

3XN has also designed an undulating headquarters for the Worldwide Olympic Committee in Lausanne, Switzerland, a skyscraper in Sydney created up of five stacked volumes and a whirlpool-shaped aquarium in Copenhagen.


Relevant story: Gables and courtyards help children’s hospital constructing by Keppie seem far more welcoming

Gables and courtyards help children's hospital building by Keppie appear more welcoming

Gabled brick buildings surround quiet courtyards to create an intimate and comforting surroundings for the households of sick children at this facility on a hospital campus in Glasgow, Scotland (+ slideshow). Far more »

Relevant film: Norwegian health care education facility created “not to seem like a hospital”

Per Anders Borgen of Ratio Architects explains how the layout staff utilized raw supplies to “take away the institutional look” from the interior of a pupil facility at St Olav’s Hospital in Trondheim, Norway. Larger model + story »

A lot more hospitals:

Pin it |

Dezeen

Previous articlePlywood Artist’s Studio By Ruetemple Combines Areas For Storage, Seating And Sleeping
Next articleTokujin Yoshioka Designs Glass Kitchen “to Show The Beauty Of Kitchen Tools”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here