Waterfall House By Bornstein Lyckefors Pushes The Limits Of A Swedish Planning Clause

0
1170

Bornstein Lyckefors Arkitekter has created a conceptual residence with an integrated outside shower, which could be developed with no permission thanks to a current modify in Sweden’s preparing principles.

The Waterfall House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

As of July 2014, a planning clause brought in by politician Stefan Attefall enables a 4-metre-large creating with a optimum region of 25 square metres to be built on any present residential property, supplying it satisfies a series of needs.

The resulting structures are acknowledged as Attefallshus, or Attefall houses, and are intended to densify Sweden’s urban places, easing the country’s housing shortage

The Waterfall House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

Since then, different architects have come up with inventive structures that show the prospects presented by the rule – but Gothenburg-based mostly Bornstein Lyckefors Arkitekter imagined the greatest remedy would be showing how the permitted eaves could accommodate a huge shower.


Relevant story: Tham &amp Videgård draws up patterns for “Sweden’s statistically most sought-after property”


“A rule, which says that the eaves found at least three metres above the ground are permitted to protrude by one particular and a half metres, has enabled the building’s most exceptional party – a water tank that collects roof water and allows a rain shower,” explained architect Andreas Lyckefors.

“Getting an outdoor shower is previously a widespread feature on west coast Swedish houses,” he advised Dezeen. “It is utilised to rinse off salt water following an ocean bath.”

The Waterfall House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

This feature prompted the building’s name, Waterfall Residence, which is also intended as a play on the term Attefall residence.

The house’s form is conceived as a prolonged narrow concrete box with protruding windows on one particular side, although the other side functions an overhanging canopy that shelters a glazed facade and a terrace.

Inside, a single massive open-strategy area would accommodate a lounge space, a kitchen, a dining area and a research. A bunk bed would be positioned over the desk and the bathroom would be slotted into 1 corner.

The Waterfall House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

“We wished to check out the greatest attainable influence that a building manufactured from the new law can have, by making it prolonged and higher with extruding volumes from the facade,” said Lyckefors.

“The rule of the bay window, that it could protrude half a metre without having becoming counted in the developing area, has been utilised to give further space for a loft bed, a generous sofa niche and the kitchen,” he added.

Lyckefors also envisions storage places getting created into the walls and space on the ceiling for a suspended kayak.

The Waterfall House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

The layout was designed for the exhibition 25 Square at the Form/Design Center in Malmö, which demonstrates proposals for Attefall homes by 25 distinct architects, which includes Tham &amp Videgård Arkitekter, White Architects and Jägnefält Milton. The show closes on 7 June.

The studio has already had some consumers interested in the design and style and is presently operating on thorough drawings.

The Waterfall House by Bornstein Lyckefors ArkitekterExploded axonometric diagram The Waterfall House by Bornstein Lyckefors ArkitekterPlan The Waterfall House by Bornstein Lyckefors ArkitekterLong area The Waterfall House by Bornstein Lyckefors ArkitekterCross sections Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here