Vector Architects Disguises Mountainside Community Centre Beneath Sprawling Grass Roof

0
2184

Vector Architects designed a large grassy roof canopy and plant-covered walls for this community centre in southwest China, assisting it to blend in with its mountain landscape (+ slideshow).

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

The Beijing studio designed Chongqing Taoyuanju Local community Center for a sprawling plot among the mountains of the Taoyuan Park in China’s Chongqing municipality.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

Comprising 3 separate volumes that every property a different function, the centre serves as a cultural, sports activities and health hub for the local local community.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

The sprawling green roof connects the concrete and steel structures, which have a combined area of 10,000 square metres.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

The roof slopes up and down in response to the hilly web site, spanning height variations across the web site to unify the independent buildings.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

Planting around the base of the structures and on their walls aid to additional embed the local community centre into its rural setting.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

“The commencing level was attempting to merge the new developing outline with the present wavy topography,” stated the architects.


Relevant story: Red mesh shades the interior of a farm visitor centre by Vector Architects


“Instead of building an object in the discipline, we hoped to produce an image of fusing architectural kind and hilly landscape collectively,” they extra. “Green roof and green walls aid to blend the volume into its normal surroundings, and improve the thermal co-efficiency of building envelope.”

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

The architects deemed the behaviour patterns of the broad spectrum of folks the community centre would be used by, and responded by designing spaces for strolling, performing, schooling, workout and healthcare inside the complicated.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

The roof spans gaps in between the buildings, creating covered walkways amongst different components of the web site and linking with a pair of courtyards, as well as an outdoor pool.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

Trees protrude by means of rectangular and circular openings in the grassy canopy, whilst angular skylights undertaking over the roofline, helping light to filter into the interiors.

According to the architects, this feature requires its cues from Qilou –  a standard type of housing that is fronted by an arcade.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

“In traditional Chongqing architecture, Qilou is a frequent method since of the rainy climate,” explained the architects.

“This kind of area kind is adopted into the outdoor circulation technique of the neighborhood centre. As a result, multiple paths connect two courtyards and the perimeter of the creating.”

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

“Openings, windows, cantilevers and corridors blur the boundary among the interior and exterior of architecture,” they additional.

“Hence, merging the entire room with each other with the sky, mountain, trees, sunlight and breeze can at some point generate a lively co-current romantic relationship of artificial framework and organic landscape.”

A corridor-like part of the constructing employed to host yoga, spinning and aerobic classes projects over the edge of the and adjoins to the roof of the well being centre.

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects

This linear portion of the building and the tall stairwell that connects it with the the ground is encased in slatted steel and glass, making a comparable aesthetic to the weathered steel and mesh facade the company gave to a farm visitor centre. A small restaurant constructing sits at the foot of this block.

Photography is by Su Shengliang and Xiaokai Ma.


Venture credits:

Principal architect: Gong Dong/Vector Architects
Structural advisor: Congzhen Xiao
LDI: China Ctdi Engineering Corporation
Client: Shenzhen Aviation City (eastern) Corporation

Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsExploded axonometric diagram – click for greater picture Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsGround floor plan – click for larger image Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsVery first floor prepare – click for bigger image Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsSecond floor program – click for greater image Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsRoof prepare – click for bigger picture Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsArea one – click for more substantial picture Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsPart two – click for more substantial picture Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector ArchitectsSection three – click for greater image


Related story: Green canopy by Garis Architects spans the grounds of local community centre in Malaysia

Green canopy by Garis Architects spans the grounds of community centre in Malaysia Trailing plants cascade more than the edge of this elevated walkway, which was designed by Garis Architects to shelter a neighborhood occasions space in western Malaysia (+ slideshow). A lot more »

Related movie: Vector Architects completes a seaside library with board-marked concrete walls

This cast-concrete library sits on a stretch of deserted seashore facing the East China Sea and characteristics a tiered studying hall topped by a curving ceiling. Bigger version + story »

Much more neighborhood centre layout:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here