Shift Uses “barcode-like” Wall Cabinet To Transform Amsterdam Townhouse

0
1943

Rotterdam studio Shift has used a 14-metre multifunctional cabinet wall to develop a “loft-like” openness to the ground floor of a historic townhouse in Amsterdam .

Open House by Shift Architecture Urbanism

Open Property, situated in the city’s Indies neighbourhood, was transformed by getting rid of the entrance hall and placing all functional aspects into the piece of furnishings that runs along one wall of the ground floor.

Open House by Shift Architecture Urbanism

The space “opened up in the most radical way”, Shift co-founder Harm Timmermans advised Dezeen.

Open House by Shift Architecture Urbanism

Extending the cabinet by three metres into the personal garden allowed the architects the added space they essential to accommodate all needed functions.

Open House by Shift Architecture Urbanism

“In the first styles we struggled with fitting all the serving functions – stair, toilet storage, kitchen and so forth – into this piece of furniture,” Timmermans said. “The breakthrough came when we realised that the regulatory prepare allowed us to lengthen the closet into the back backyard by a highest of 3 metres.”


Relevant story: Ruud Visser Architects extends previous Dutch townhouse by two metres


3 blocks of juxtaposing components had been picked to demonstrate the various functions, making what Timmermans described as a barcode across the function wall.

Open House by Shift Architecture Urbanism

“We came up with the barcode thought of juxtaposing supplies that react to the situation they are in – outside, kitchen-dining, residing,” he said. “To strengthen the thought of a barcode, we chose contrasting resources in colour, texture, material and reflectivity.”

Open House by Shift Architecture Urbanism

Warm plywood is utilized for the residing, a pink laminate is situated in the kitchen-dining area and a climate-resistant anodised aluminium clads the portion outside.

Open House by Shift Architecture Urbanism

Inside of the dining area there is a recessed kitchen in black medium density fibreboard (MDF), offering a additional contrast to the lighter-coloured components.

Open House by Shift Architecture Urbanism

Other utilities accommodated in the cabinet consist of a staircase foremost to the upper amounts, a Television and audio system, a toilet and garden storage.

Open House by Shift Architecture Urbanism

It also provides a modest porch to replace the authentic entrance hall, in what Timmermans describes as a “radical” move for a Dutch residence.

Contrastingly, the two upper floors are divided up into individual closed spaces for four bedrooms, two bathrooms and a functioning space.

Open House by Shift Architecture Urbanism

A very first-floor balcony at the back of the residence sits about the kitchen area and overlooks the metal-clad portion of the cabinet in the garden.

“The intention was to develop a space that consists of the two sidewalk and garden with the residing area,” explained Timmermans.

Open House by Shift Architecture Urbanism

Similar urban renovation projects by the studio incorporate changing a load-bearing wall of a Rotterdam townhouse with a 3-storey bookshelf and converting a suburban property into a dental surgical procedure.

Photography by René de Wit.


Venture credits:

Project Group: Harm Timmermans, Oana Rades, Thijs van Bijsterveldt and Pieter Heymans.

Open House by Shift Architecture UrbanismWebsite strategy Open House by Shift Architecture UrbanismFloor strategies Open House by Shift Architecture UrbanismLengthy area Open House by Shift Architecture UrbanismCross segment

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here