Perforated Screens Cast Graphic Shadow Patterns Over Concrete House By Pitsou Kedem

0
1787

Weathered steel screens cast chequerboard patterns of sunlight and shadow across the inner surfaces of this residence close to Tel Aviv by Israeli architect Pitsou Kedem .

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

The property was created by Pitsou Kedem Architects for a plot positioned in the district of Savyon, 20 kilometres east of central Tel Aviv.


Connected story: Pitsou Kedem’s Property of Events combines household lifestyle with entertaining


The main volume of the creating is a concrete shell that extends about a courtyard, but also frames the huge glazed surfaces or openings containing the gridded metal screens.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

These see-through surfaces carry out a number of functions – controlling the volume of daylight that enters the creating, limiting views from outside and assisting to demarcate boundaries amongst different internal and external spaces.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

“The weathered steel layer is noticed as being two dimensional from afar but does, in effect, have volume and can be knowledgeable practically as a piece of sculpture or function of art, and not just in terms of its function as component of the building’s construction,” stated the studio.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

A courtyard marks the entrance to the residence and is sheltered on two sides by tall concrete walls. At very first floor degree, the concrete frames the metal display, which extends along the front of the creating and wraps all around the corner to shield a bedroom.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

An additional courtyard at the other end of the home generates a transitional area among the living location and the pool. This also gets to be carpeted in a pattern of dappled sunlight as it filters through the screens that flank it on two sides.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

The project’s title, In Praise of Shadows, references the importance the designers placed on the partnership in between the home and the sun. The sun’s orientation assisted to determine numerous crucial variables, including the place of walls and the internal programme.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

The choice of basic raw components, including exposed concrete, was intended to increase the “inanimate” and “monastic” properties of these surfaces.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

“The shade and shadows moving across the building’s surfaces develop a dynamic drama that makes the complete mass look to be alive and total of movement,” the studio added.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

The altering angle and brightness of the sun influences the tone of the concrete, weathered steel and wood used throughout external and internal spaces.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

A partition comprising staggered open shelves and sound storage units separates the dining location from a glass-walled review on the ground floor, evoking the metal panels employed close to the exterior.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

A equivalent shelving system lines 1 side of a mezzanine over the primary residing location and allows light to filter by means of each from this side and the side dealing with the front terrace.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

Glass walls boost the open-air really feel of the ground floor, exactly where residents can look out onto the pool from the residing space and kitchen.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

Glazing also surrounds small courtyard gardens. One particular is positioned next to the major stairwell, containing a tree that reaches up from the basement level.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

In initial floor spaces such as the master bedroom, the pattern of light and shadow cast by the perforated metal screen outside the glass wall evokes the impact of dappled light filtering by means of the close by trees.

In praise of shadows by Pitsou Kedem Architects

Photography is by Amit Geron.


Project credits:

Design and style team: Pitsou Kedem, Irene Goldberg, Hila Sella
Styling for photography: Eti Buskila and Irene Goldberg

In praise of shadows by Pitsou Kedem ArchitectsBasement floor strategy In praise of shadows by Pitsou Kedem ArchitectsGround floor prepare In praise of shadows by Pitsou Kedem ArchitectsInitial floor prepare In praise of shadows by Pitsou Kedem ArchitectsArea Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here