Overland Partners Transforms A San Antonio Warehouse Into A Lofty Studio

0
996

Architecture studio Overland Partners has transformed an previous warehouse to generate itself a new studio and workplace constructing in the heart of the arts district of San Antonio, Texas .

Hughes Warehouse by Overland Partners

Working for a local developer, the architects renovated the former Hughes Plumbing Warehouse building to generate a bigger workplace for the company, alongside rentable area for other tenants.

Alternatively of maximising the leasable square footage, they chose quality more than quantity and subtracted 1,200 square feet (111 square metres) from the building in purchase to carve out an entry courtyard.

Hughes Warehouse by Overland Partners

“We convinced the developer that the courtyard would be an amenity that would boost the worth of the building overall,” mentioned Ana Calhoun, consumer development manager at Overland Partners.

“It really is been quite successful and really lively proper from the beginning.”

Hughes Warehouse by Overland Partners

The courtyard produces a new, energetic gathering room each for the architects and for the building’s other tenants – a cafe and a wholesale jeweller.

A new steel and glass curtain wall permits organic light from the courtyard deep into the studio spaces. New steel and glass-punched windows are plainly differentiated from the old industrial windows.

Hughes Warehouse by Overland Partners

The architects retained the warehouse’s brick facade.

Custom-perforated metal screens transform the former loading docks into a new entryway for the courtyard. The dot-pattern is taken from a Jackson Pollock painting from the close by San Antonio Museum of Artwork – the anchor of the city’s arts district.

Hughes Warehouse by Overland Partners

The industrial character of the developing is preserved within. Pine timbers and joists, and brick exterior walls have been left exposed. Skylights puncture the 18-foot-substantial (5.five metre) ceilings, offering even a lot more organic light and airiness to the room.


Related story: Haworth Tompkins transforms an outdated brick developing for the Donmar Warehouse


“It is a great stability amongst preserving the gritty industrial integrity of the building, but also producing it clean and sophisticated,” Calhoun mentioned. “All the new insertions are steel and glass so there’s a clear distinction in between previous and new.”

Hughes Warehouse by Overland Partners Photograph by Scott Adams

Current furniture was re-milled and timbers were salvaged for stair treads, whilst concrete was saw minimize to produce pavers for a new terrace off an alley.

Roof-mounted photovoltaic panels offer 50 per cent of the building’s energy demands.

Hughes Warehouse by Overland Partners Photograph by Scott Adams

Accroding to Overland, the new studio reflects the values of the firm.

“We moved right here since we wanted to create a a lot more open and collaborative perform culture,” Calhoun stated. “When customers come in, I believe it shows them that that is how we like to operate with them as properly.”

Photography is by Dror Baldinger, unless specified otherwise.

Hughes-Warehouse-Adaptive-Reuse-Overland-Partners_dezeen_0Site plan Hughes-Warehouse-Adaptive-Reuse-Overland-Partners_dezeen_SiteplanFloor plan and important Hughes-Warehouse-Adaptive-Reuse-Overland-Partners_dezeen_SectionArea Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here