Link Arkitektur Adds an Extension to a Private Residence in Sellebakk, Norway

0
1016

Øvre Tomtegate seven is a personal residence designed by Hyperlink Arkitektur.

It is positioned in Sellebakk, Norway.

Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (1) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (2) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (3) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (4) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (5) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (6) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (7) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (8) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (9) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (10) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (11) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (12) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (13) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (14) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (15) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (16) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (17) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (18) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (19) Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur (20)

Øvre Tomtegate 7 by Link Arkitektur:

“Inspired by the authentic 19th Century style, a rundown farmhouse on the east side of the River Glomma – Norway’s longest and greatest river – has been brought into the 21st Century by Link architects.

The Lersch family members bought the dilapidated farmhouse shortly following the millennium and had been keen to protect the historic building, intending to restore a single of the final historic farmsteads, prominent in the location in the early 1900s. They sought to develop an annex to extend the current residential home and redevelop the unique triangular-roofed farmhouse constructing. Some sections needing to be demolished, other parts required substantial focus.

The new developing design and style was heavily influenced by the standard gable roofed farmhouse The newbuild intends to modernise the antiquated aesthetic in a minimalistic method. The gorgeous setting was also paramount to the design and style and inspired the openness of the building’s sides facing the previous garden. Glass and aluminium have been used extensively all through. The two the roof and façade of the extension are clad with Kebony, selected by the architects as it aided keep the conventional design of the authentic farmhouse. At first Kebony cladding has a deep brown colour – related to that of tropical hardwoods – but when exposed to light and weathering over time the colour of the wood softens to adopt a delicate silver-grey patina, flawlessly in maintaining with the light tones of the wood panelling on the inner walls.

The wooden cladding gives the barn its striking external physical appearance and generates a all-natural appear and feel, with an additional advantage of integrating sustainability into the build. The patented Kebony technological innovation is a exclusive approach that modifies sustainably sourced wood species with furfuryl alcohol, a liquid made from agricultural crop waste. With the addition of heat the furfuryl polymer is permanently grafted into the wood cell wall, resulting in tremendously enhanced sturdiness and dimensional stability making the wood resistant to biological decay and harsh weather problems, with no the need to have for high-priced and environmentally-damaging treatment options.

To additional the eco-pleasant credentials of the create, the ground floor is created of recycled concrete and homes an intricate heating mechanism wherein pipes embedded in the floor are provided with scorching water from a heat exchanger linked to a ground properly. This utilises the continuous subterranean temperature of the earth to heat the developing in winter and dissipate heat when required in the summer season. Architectural innovations proceed to the downpipes and gutters. These are cleverly concealed behind the cladding to guarantee that water is drained away behind the façade while snow sliding from the roof far is directed away from the gutter. This inventive solution ensures the water drainage is kept totally free of ice and doesn’t freeze for the duration of the winter months, and preserves the elegance of the exterior.

Martin Ebert, LINK’s lead architect on the project commented: “This task has been fascinating to function on with the standard Scandinavian style fashion interwoven with contemporary architectural components. The Kebony cladding is a really exciting way to keep standard architecture alive without the damaging environmental effect connected with hardwood deforestation.””

Images by: Hundven-Clements Photography

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here