Glazed Pavilions Form A Community Centre In The Grounds Of An Old Flemish Church

0
1467

These two glass and steel pavilions erected by architecture collective De Kort Van Schaik Van Noten in the gardens of a disused presbytery type a local community hall and youth club for a Belgian village .

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

The Moorsel Local community Centre was conceived by De Kort Van Schaik Van Noten – a collaborative manufactured up of Rotterdam-primarily based De Kort Van Schaik and Antwerp studio Van Noten Architects – for the site of a listed 18th-century church and its walled gardens in Moorsel, a village about 20 miles north-west of Brussels.


Relevant story: Community Centre by Dierendonck Blancke


The architects left the existing developing unaltered, incorporating two new structures along one side of the website to residence the multi-purpose hall and self-contained youth club. They also opened up the current walled gardens to create a public park.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

“In incorporating new buildings to the presbytery complicated, the goal was to discover a way of integrating them with the characteristic ensemble of presbytery and walled garden,” the De Kort Van Schaik team informed Dezeen.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

“The guiding principle was that the new architecture ought to confirm the presbytery’s status as the most expressive developing at the top of the garden and extend, as if it were one of the garden walls, along one particular side of the backyard,” they explained.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

The two structures attribute glass walls with black steel frames, concrete floors, and a flat timber and steel roof. The glazing is set away from the edge of the concrete floor and roof slabs to develop a narrow covered walkway along the edges of both buildings.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

The local community hall is situated closest to the outdated stone church, while the youth club sits at the bottom of the backyard in a a lot more wooded area of the website.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

The hall is utilised by village residents for events, meetings and the occasional film evening, although the second construction forms a new residence for the village youth group.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

Inside, concrete walls are left exposed and chunky timber ceiling beams conceal lighting and ventilation systems from view.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

A strip of landscaping containing a stage and seating area separates the two buildings. Lower concrete walls and bracing steel trusses give some privacy and shelter for the backyard, even though breaks in the wall offer links with the larger gardens and give views of the church steeple.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

“The new architecture makes it possible for the public to encounter the special environment of the historical heritage,” additional the architects.

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van Noten

Photography is by Filip Dujardin.


Venture credits:

Architect: De Kort Van Schaik Van Noten
Client: VZW Parochiale Werken Sint-Martinus
Team: Robert-Jan de Kort, Sander van Schaik, Sophie Van Noten
Structural engineering and constructing companies: Near to Bone
Contractor: Van Herreweghe Bouw, Alpas NV, De Jonge &amp Zoon

Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van NotenScenario strategy Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van NotenWebsite program Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van NotenBasement floor program Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van NotenGround floor strategy Moorsel Community Centre by De Kort Van Schaik Van NotenSegment Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here